• Vystúpenie v Domove sociálnych služieb Bukovec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vystúpenie v DSS.

            Október patrí našim seniorom. Aj ŠKD si každoročne pripomína sviatok úcty k starším. Je to vzácne, keď sa niekto dožije vyššieho veku a prežije pekný život. Medzi nich patria aj starkí v Domove sociálnych služieb Bukovec. Deti školského klubu ZŠ v Hrochoti a DFS Hučava I.,II. ich pozdravili kultúrnym programom. Spolu si zaspievali a deti ŠKD im odovzdali malý darček vlastnoručne zhotovený. Šikovným rukám, nôžkam a znejúcim hláskom sa všetci starí rodičia veľmi potešili..

          • Výstava: "Ako na umenie 4"

          • V dňoch 26. 10., 3. 11. a 4. 11.  sa žiaci 6.A, 8.A a 9.A zúčastnili zaujímavej výstavy v Stredoslovenskej galérii v Banskej Bystrici pod názvom „Ako na umenie 4“ , kde mali možnosť zažiť umenie trochu inak. V jednotlivých miestnostiach galérie sa naši žiaci zoznámili s netradičnými dielami piatich umelcov. Vyskúšali si úlohu kurátora výstavy, tvorili vlastné diela z vecí, ktoré mali pri sebe. Tak vznikli originálne diela s názvami ako „Identita“, „Mladá generácia“, „Konzum“ a podobne. Spoznali techniku grafiky, zasadili si vlastného „špagetového zástupcu“ a na záver strávili čas v nafúkanom balónovom labyrinte. Bolo to pre všetkých príjemne strávené dopoludnie.

          • Prednáška o nelátkových závislostiach

          • Žiaci siedmeho a deviateho ročníka absolvovali dnes, 8. novembra, online prednášku Nelátkové závislosti, ktorú organizoval RÚVZ v Banskej Bystrici. Predmetom prednášky boli v súčasnej dobe veľmi aktuálne javy, ako napríklad internetová závislosť, sociálne siete, gambling, nakupovanie, workholizmus, počítačové hry či pozeranie televízie. Žiaci sa dozvedeli zaujímavé informácie o tom, ako sa prejavujú spomínané závislosti, ale i to, aké môžu mať negatívne dôsledky.

          • Jeseň, pani bohatá

          • Ďakujeme všetkým rodičom, starým rodičom a milým hosťom, ktorí nás dňa 26.10. poctili svojou účasťou na našej tradičnej jesennej tvorivej akcii Jeseň, pani bohatá. Už jej 15. ročník sa niesol v téme Strašiak do maku a v tomto duchu až 18 rodinných družstiev vytváralo tie najrozmanitejšie a najvšakovakejšie skvosty z prírodného materiálu, imitujúce strašiaka. Aj keď všetky výtvory boli nápadité a krásne, o troch najlepších rozhodli samotní súťažiaci. V tomto ročníku našej Jesene skončil na 1. mieste strašiak Dlhoprstý Jožo (Z.Glowiaková, 4.roč.), na 2. mieste sa umiestnil Strašiak Puf (N.Michalíková, 4.roč.) a 3. miesto obsadil Strašo (K.Potančoková, 1.roč.). Svojím milým programom si žiaci pod vedením pani učiteliek M. Mazúchovej a E. Majerovej uctili aj svojich starých rodičov v rámci Mesiaca úcty k starším a predviedli  rôzne spevácke, recitačné, tanečné a inštrumentálne vystúpenia. Po programe bol priestor už na samotné tvorenie a po práci na príjemné posedenie spojené s chutným občerstvením. A tak sa Jeseň, pani bohatá naozaj vydarila a bola skutočne bohatá aj na štedré odmeny pre všetky deti.

          • Šarkaniáda

          • Dňa 26. októbra 2022 mali žiaci druhého stupňa možnosť stráviť popoludnie výrobou šarkanov na súťaži kreativity a šikovnosti – Šarkaniáde.

            Súťažilo sa v dvoch kategóriách:

            Rozprávkový šarkan:

            1. miesto: T. Fábová (8.A), P. Kľačková (8.A)

            2. miesto: Z. Martincová (5.A), S. Smädová (5.A), K. Lukáčová (7.A), A. Zátrochová (7.A)

            3. miesto: D. Považancová (8.A), P. Pitáková (6.A), L. Dudoková (5.A)

            Šarkan z budúcnosti vs. šarkan z minulosti:

            1. miesto: V. Majerová (8.A), M. Nestešová (8.A)

            2. miesto: T. Majer (7.A), M. Bukovinský (6.A)

            3. miesto: S. Brzuľa (6.A), Ľ. Ďurečka (6.A)

            Výhercom blahoželáme a už teraz sa tešíme na ďalší ročník Šarkaniády.

          • Hovorme o jedle

          • V týždni od 10. do 14. októbra 2022 sa na našej škole (na 1. aj 2.stupni) „Hovorilo o jedle“. Súčasťou vyučovania boli diskusie, rôzne aktivity týkajúce sa jedla, príprava nátierok a šalátov, ale i pečenie koláčov. Žiaci sa zapojili aj do súťaže o najväčší a najmenší orech, prejavili svoj talent v literárnej súťaži „Záleží na tom, čo viem o potravinách“, ako aj vo výtvarnej súťaži „Chutné maľovanie“.

          • Olympiáda zo SJL - školské kolo

          • Dvanásť žiakov ôsmeho a deviateho ročníka absolvovalo minulý týždeň školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry, ktoré pozostávalo z troch častí - písomný test, tvorba textu a rečnícky prejav. Na treťom mieste sa umiestnila Livka Selecká (9.A), druhé miesto obsadila Kajka Kováčová (9.A) a najúspešnejšou žiačkou, ktorá aj postupuje do okresného kola olympiády, je Betka Galvánková (8.A). Betke gratulujeme a želáme jej úspech vo vyššom kole súťaže!

          • Testovanie pohybových schopností žiakov

          • Fyzickú zdatnosť našich mladších žiakov sme si mali možnosť preveriť v pondelok 24.10. 2022, kedy v našej telocvični prebehlo TESTOVANIE POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ ŽIAKOV 1. a 3. ročníka. Žiaci si merali  svoje sily a schopnosti až v deviatich disciplínach: predklon v sede s dosahovaním, opakovaná zostava s tyčou, výdrž v zhybe, skok do diaľky z miesta, ľah-sed, kotúľanie 3 lôpt, člnkový beh 4x10 m, viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 m, vlajková naháňačka. Cieľom tohto celonárodného projektu, ktorého sa zúčastňuje aj naša škola, je odhaliť pohybové predpoklady dieťaťa pre vykonávanie určitého druhu športu, nasmerovať ho na správny šport a za týmto účelom aj informovať rodičov o získaných výsledkoch testovania. Nesmieme však zabúdať na to, že pre dobrý športový výkon v akomkoľvek športe, ako aj pre správny zdravý vývoj dieťaťa, je veľmi dôležitá všestranná pohybová príprava a pravidelnosť pohybu našich žiakov. A preto, ŠPORTU ZDAR!

          • Exkurzia: Svet okolo nás - Čína

          • Vo štvrtok 20.10.2022 sme so žiakmi piateho a siedmeho ročníka navštívili interaktívnu projekciu o Číne v kinosále múzea SNP. Touto krajinou nás previedli dvaja cestovatelia. Žiaci sa mohli o tejto krajine dozvedieť informácie z pohľadu jej histórie, geografie, ale aj z osobnej skúsenosti týchto cestovateľov. Na záver bola diskusia, kde sa žiaci mohli opýtať to, čo ich najviac zaujímalo. Tešíme sa už na budúci školský rok, kde pripravujú takouto formou Tanzániu...

          • Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča

          • Milan Rúfus, Michal Kramárik a Jana Barillová. Básne týchto autorov odzenli v piatok popoludní 14. októbra 2022 v Cikkerovej sieni banskobystrickej radnice počas 12. ročníka celoslovenského finálového kola recitačnej súťaže Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča v prednese našich troch žiačok - Tamarky Fábovej (8.A), Terezky Fábovej (5.A) a Zuzky Lattovej (2.A). Žiačky predviedli kvalitnú recitáciu a sebavedomé vystupovanie. Umiestniť sa z početnej konkurencie podarilo až dvom z nich, a to v kategórii mladší žiaci. Terezka Fábová sa umiestnila na treťom mieste a Zuzka Lattová obsadila druhé miesto. Všetkým trom dievčatám ďakujeme za reprezentáciu!

          • Biela pastelka

          • Od 23.septembra prebieha na našej škole projekt Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska BIELA PASTELKA. Ďakujeme všetkým žiakom a ich rodičom, ktorí sa doteraz zapojili a prispeli na pomoc ľuďom so zrakovým postihnutím. Vy ostatní môžete túto možnosť využiť KAŽDÝ PIATOK do 10.decembra, prispieť do zbierkovej pokladničky a tak pomôcť zmeniť život k lepšiemu ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú. Vopred ĎAKUJEME!

          • Horehronské atletické hry 2022

          • Na obnovenom štadióne ŠK Dukla v Banskej Bystrici sa 5.10.2022 konala krajská atletická súťaž  pod názvom Horehronské hry. Jubilejný 60.ročník bol obohatený o vystúpenie mladých karatistov.  Našu školu reprezentovali traja žiaci: Matej Luka (IX.A), Lívia Selecká (IX.A) a Tamara Fábová (VIII.A). Svoje sily si merali s ostatnými pretekármi v behu na 60m, v behu na 600 a 800m a vo vrhu guľou. Krásne 2.miesto a striebornú medailu vo vrhu guľou získal Matej Luka.

            Blahoželáme!!!

          • M ČR v brannom viacboji

          •  V dňoch 7.10.-8.10.2022 sa naši viacbojári zúčastnili Majstrovstiev Českej republiky v brannom viacboji. Preteky prebiehali v Rrekreačnom stredisku Prudká-Doubravník, neďaleko Brna. Na majstrovstvá, do krásneho prírodného prostredia prišlo 27 družstiev. Našu školu a Slovenskú republiku reprezentovali: Lívia Selecká (IX.A), Ján Selecký (IX.A) a Petra Kľačková (VIIII.A). Medailová pozícia nám unikla o 11 bodov, ale ani 4.miesto nie je na zahodenie. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a nových streleckých skúseností.

          • Sme majstri Slovenska v brannom viacboji!!!

          • Nový úspech našej školy:

            V sobotu 1.10.2022 sa žiaci našej školy zúčastnili na majstrovstvách Slovenska v brannom viacboji, kde ako družstvo sa stali Majstrami Slovenska. Víťazné družstvo tvorili žiaci Lívia Selecká, Daniela Nôžková a Martin Kováčik. V jednotlivcoch obsadila 1.miesto a majsterkou Slovenska sa stala Lívia Selecká. Darilo sa aj Daniele Nôžkovej, ktorá v jednotlivcoch obsadila pekné tretie miesto. Naša škola nás bude v najbližšom víkende reprezentovať na Majstrovstvách Českej republiky. Držíme im palce a gratulujeme k Majstrom Slovenska.

            Lívia Selecká: 1.miesto
            Daniela Nôžková: 3.miesto

            Súťaž: Branný viacboj
            Kolo: Celoštátne kolo

             

          • Biela pastelka 2022

          • Milí rodičia, milí žiaci, aj tento rok sa máme možnosť zapojiť do projektu Biela pastelka, určeného na pomoc ľuďom s ťažkým zrakovým postihnutím. Verejná zbierka Biela pastelka sa v uliciach Slovenska uskutoční už 23.9.2022. My máme príležitosť prispieť do pokladničky zajtra 23.9. a potom až do 10. decembra 2022 priamo v škole alebo formou SMS na číslo 820. Ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky a zakúpením bielej pastelky robíme veľkú vec - pomáhame niekomu zmeniť život k lepšiemu. Niekomu, kto nevidí svet očami ako my... Ďakujeme, že sa zapojíte aj tento rok.

          • Čo je aj tá Hrochoť

          • DFS Hučava pracoval aj cez prázdniny. Týchto 9 úžasných členov súboru reprezentovalo 20.8.2022 seba, naš DFS, a tiež našu základnú školu. Dôstojne a hrdo deti otvorili kultúrne podujatie pod názvom Čo je aj tá Hrochoť organizovaného OÚ. Potešilo nás plné hľadisko, cítili sme jeho podporu a radosť.

          • Rodičovské združenie !

          • Milí rodičia!

            Srdečne vás pozývame na PLENÁRNE RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE, ktoré sa uskutoční v stredu, 21.9.2022 v budove 2.stupňa ZŠ, so začiatkom o 17:00. Po celoškolskom stretnutí sa rozídete do tried a budú pokračovať triedne rodičovské združenia. Tešíme sa na vašu účasť.

                                                                                                                                                      Vedenie ZŠ s MŠ

          • Účelové cvičenie žiakov druhého stupňa

          • V piatok 9. septembra si žiaci druhého stupňa v prvom školskom týždni oddýchli od začínajúceho vyučovania, a to vďaka súťaži, v ktorej si zopakovali svoje vedomosti a precvičili svoje zručnosti z dopravnej výchovy, zdravotnej prípravy, pohybu a pobytu v prírode a riešenia mimoriadnych situácií, v rámci ktorých sa našlo miesto aj pre disciplíny beh s plynovou maskou a hod granátom. 

          • Oznam!!!

          • Oznamujeme rodičom, ktorí si objednali na konci minulého školského roku samotesty na COVID 19, že testy si môžu prísť vyzdvihnúť od utorka 6.9.2022 do kancelárie ekonómky školy (na podpis). V prípade potreby treba deti testovať, prispejete tak k zdravému a bezpečnému chodu školy a ochránite tým všetky deti. Ďakujeme.

             

            Vedenie školy.

          • Začiatok nového školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Dni letných prázdnin sa už míňajú, vďaka čomu môžeme privítať nový školský rok, ktorý slávnostne otvoríme v pondelok 5. septembra o 08:00 na školskom dvore (v prípade nepriaznivého počasia v telocvični školy). Predpokladaný koniec bude cca o 10:00. V tento deň nie je pre žiakov prístupný obed ani školský klub. Rodičia, nahláste svoje dieťa na stravovanie a účasť v ŠKD.

            Podľa aktuálnych opatrení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR musí každý žiak predložiť PÍSOMNÉ VYHLÁSENIE O BEZPRÍZNAKOVOSTI. Buď ho žiak odovzdá svojej triednej učiteľke pri vstupe do školy v tlačenej forme (viď príloha nižšie), ALEBO toto tlačivo rodič rýchlo a jednoducho vyplní v elektronickej verzii cez svoje rodičovské konto edupage. V prípade potreby bude toto tlačivo dostupné aj v kancelárii ekonómky školy.

            Srdečne sa na Vás tešíme!

            BEZPRIZNAKOVOST.pdf