• Šarkaniáda

          • Jesenné obdobie je neodmysliteľne späté s vyrábaním šarkanov. Preto sa dňa 25. októbra 2021 na našej škole uskutočnila súťaž Šarkaniáda. Žiaci druhého stupňa mali možnosť predviesť svoju kreativitu a estetické cítenie pri tvorbe šarkanov. Pracovali v skupinách, pričom sa súťažilo v dvoch kategóriách: Dištančný šarkan a Prírodný šarkan. Všetky zhotovené šarkany boli veľmi pekne spracované a nápadité, a preto boli všetci žiaci za svoju snahu a tvorivosť ocenení. Šarkany zdobia priestory chodieb druhého stupňa. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník a veríme, že tak ako vo vetre stúpa do výšin šarkan, tak aj v budúcnosti bude stúpať záujem žiakov o Šarkaniádu.

          • Návraty poézie

          • V piatok 15. októbra sa v Cikkerovej sieni v Banskej Bystrici konalo celoslovenské kolo recitačnej súťaže Návraty poézie - O cenu Andreja Sládkoviča. Do finálového kola prišlo zabojovať dvadsaťdva súťažiacich z celého Slovenska. Súťaže sa zúčastnili aj žiačky našej školy Martinka Vančová (3.ročník) a Terezka Fábová (4. ročník) a bývalé žiačky školy - Sofia Kuruczová a Emka Majerová.  Napriek veľkej konkurencii sme boli úspešní, v kategórii Mladší žiaci sa Terezka Fábová umiestnila na 2. miesteEmka Majerová v kategórii Starší žiaci rovnako na krásnom 2. mieste. Víťazkám gratulujeme a všetkým našim súťažiacim prajeme veľa úspechov a chuti recitovať.

          • Vesmír v 4.A

          • Milou prezentáciou svojich výtvorov sme v 4.A na prírodovede slávnostne ukončili tému Vesmír. Žiaci sa podľa zadania "Vytvor Vesmír (Slnečnú sústavu) v 3-D zobrazení " snažili výtvarne, ale najmä zaujímavo, spracovať poznatky z hodín prírodovedy a preniesť kúsok vesmíru aj do priestorov školy. Pri prezentácií sme spoločne hodnotili nápaditosť, náročnosť, informačnú hodnotu, samostatnosť pri realizácií a nové poznatky, ktoré pri tvorbe získali.

          • Zber šípok s Lesmi SR

          • Už sa stalo dobrým zvykom, že žiaci našej školy, navštevujúci ŠKD a Zdravotnícky krúžok, sa zapajáju do akcie Zber šípok s Lesmi SR. Ani chladné jesenné počasie nám nezabránilo uskutočniť spoločný zber aj tento školský rok. Žiaci našej školy už ale vytrvalo zberajú a nosia šípky od začiatku školského roka a tak dúfame, že sa nám opäť podarí odovzdať Lesom SR pozoruhodnú zbierku týchto jesenných krásavíc.

          • Mars - náš nový domov?

          • V mesiaci september sa žiaci 4.A zapojili do výtvarnej súťaže s názvom Mars - náš nový domov.  V rámci Týždňa vedy a techniky na Slovensku ju vyhlásilo Centrum vedecko - technických informácií SR. Výtvarne stvárniť Mars, možnosti dopravy na túto planétu a predstavu života na inej planéte štvrtáci s nadšením uvítali, pretože vesmír a všetko, čo k nemu patrí, práve preberajú na hodinách vlastivedy. Do samotnej súťaže postúpiila práca Sofie Smädovej, Zary Martincovej a Lucie Dudokovej. Blahoželáme a dievčatám držíme palce.

          • Biela pastelka

          • Dnešným dňom sa na našej škole začala verejná zbierka s názvom BIELA PASTELKA, ktorá je určená ľuďom so zrakovým postihnutím. Zakúpením symbolickej pastelky, ľubovoľným príspevkom do zbierkovej pokladničky, môžu žiaci a zamestnanci školy pomôcť zmeniť život slabozrakým a nevidiacim ľuďom. Ak aj VY - ľudia s dobrým srdiečkom by ste chceli prispieť na Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska, možete tak urobiť zaslaním hotovosti prostredníctvom našich žiakov, zaslaním SMS v hodnote 2 eurá na číslo 820, alebo priamo na účet zverejnený na priloženom plagátiku. Akcia bude trvať do 31.12.2021. Vopred ďakujeme a dúfame, že týchto milých fotografií so srdečným úsmevom bude viac. 

          • Domáce samotestovanie - info!

          • Milí rodičia,

            keďže nám ministerstvo dalo za úlohu hlásiť každý pondelok použitie domácich Ag samotestov, chceme vás poprosiť o dodanie týchto informácií škole. Poprosili by sme Vás, aby ste každý týždeň, najneskôr do nedele dali škole vedieť kedy a s akým výsledkom ste žiaka testovali. Môžete tak urobiť cez mobilnú aplikáciu Edupage, kde je v časti Vyhlásenia/žiadosti pripravené tlačivo "Domáci AG samotest - výsledok", alebo cez triedne pani učiteľky, prostredníctvom komunikačných kanálov, cez ktoré s nimi komunikujete (email, facebook, mesenger ...)vo forme meno žiaka, dátum testovania, výsledok testu.

          • Začiatok nového školského roku 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            V našej základnej škole vrcholia prípravy na nový školský rok.

            Školský rok v základnej škole začíname slávnostným otvorením 2.9. o 8.00 hod. na školskom dvore /v prípade nepriaznivého počasia v telocvični školy/.

            Každý žiak ZŠ si prinesie so sebou PÍSOMNÉ VYHLÁSENIE O BEZPRÍZNAKOVOSTI, nemusia ho doniesť tí žiaci, ktorých rodičia ho vyplnia a odovzdajú cez svoje konto na EDUPAGE stránke školy (bude zverejnené 1.9.2021). Tlačivo bude prístupné aj pri ekonómke školy.

            V prvý deň žiakom ZŠ ešte nepodávame obed, nie je v prevádzke ani školský klub. Nezabudnite však svoje dieťa zapísať na stravovanie a tiež na činnosť v školskom klube detí.

            Predpokladáme, že 2.9. končíme okolo 10.00 hod.

            Vstup rodičov do budovy školy nie je povolený, do budovy môžu vstúpiť na výnimku iba rodičia prvákov.


            TEŠÍME SA NA NAŠICH ŽIAKOV, AJ NA NAŠICH RODIČOV! 🌷🌹💐🌸🌼🌞

            Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

          • Ankety o testoch

          • Milí rodičia,

            na našej webovej stránke sme vám sprístupnili dve ankety, kde sa môžete vyjadriť k dvom otázkam ohľadom dobrovoľného testovania žiakov našej školy. V prvej ankete sa môžete rozhodnúť či chcete dať otestovať svoje dieťa kloktacím testom na začiatku školského roka. V druhej ankete vyjadrujete svoj záujem o sadu Ag testov na domáce testovanie žiakov v jesennom období. Všetko je dobrovoľné a my to potrebujeme čo najskôr zistiť, aby sme mohli objednať testy.

            Rodičia, ktorí z rôznych príčin nepoužívajú edupage, alebo rodičia budúcich prvákov, môžu svoj záujem o testy a testovanie napísať na emailovú adresu školy riaditel@zshrochot.sk Treba tak urobiť do konca tohto týždňa, do 22.8.2021.

            Je to dobrovoľné a je len na vašom rozhodnutí, či si dáte dieťa na začiatku školského roka otestovať a či máte záujem o samotesty s krátkou tyčinkou.

             

            Ďakujeme o vyjadrenie názoru v anketách. Vedenie školy.

          • Výchovný koncert

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Výchovný koncert.

            28. júna sa v budove 1. stupňa rozliehali tóny z Výchovného koncertu určeného žiakom 1. - 4. ročníka. Pretože deti hrali deťom, na koncerte vystúpili žiaci ZUŠ R.Tatara s pobočkou v Hrochoti, teda  naši žiaci :), aby predviedli svoje hudobné danosti a  hru na rôznych hudobných nástrojoch. A tak mali ostatní žiaci možnosť vypočuť si ukážky z diel hudobných klasikov, bližšie sa zoznámiť s hudobnými nástrojmi, prípadne sa nechať inšpirovať pri výbere záujmovej činnosti pre budúci školský rok.

          • Lúčenie s deviatakmi

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lúčenie s deviatakmi.

              Na záver školského roka sme sa už tradične rozlúčili s našimi najstaršími žiakmi.Posledné školské zvonenie odznelo už z rúk samotných deviatakov, ktorí slávnostne vykročili z budovy II. stupňa, niektorí s úsmevom, iní so slzami v očiach, ale všetci s veľkým odhodlaním vykročiť na cestu svojej budúcnosti. Spoločne s deviatakmi sme sa rozlúčili aj s našimi dlhoročnými pedagógmi pani učiteľkami Vierkou Sartorisovou a Barborkou Priečkovou. Všetkým držíme palce a do budúceho obdobia prajeme všetko dobré.

          • Školský výlet 1. st. v Bojniciach

          • Po ročnej odmlke sme sa na 1. stupni odmenili školským výletom za celoročné prezenčné i dištančné úsilie a vycestovali sme za zážitkami do obľúbených Bojníc. Vrámci celodenného programu sme si prezreli ZOO, po chutnom obede sme zašli za poznávaním histórie do malebného zámku. Vrátili sme sa oddýchnutí a plní zážitkov.

          • Banskobystrické pierko 2021

          • V stredu 9. júna 2021 sa v pobočke Verejnej knižnice Mikuláša Kováča na Fončorde uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 4. ročníka okresnej autorskej literárnej súťaže žiakov základných škôl a základných umeleckých škôl v písaní poézie a prózy s názvom Banskobystrické pierko.

            Hoci sa naša škola zapojila do súťaže prvýkrát, získala hneď niekoľko významných ocenení. V kategórii próza – druhý stupeň udelila odborná porota čestné uznanie Nikole Škamlovej, žiačke šiesteho ročníka, za dobrodružný a fantazijný príbeh s názvom Phénia a ríša Ragnaroku. V rovnakej kategórii bol na prvom mieste ocenený Sebastián Daniš, žiak ôsmeho ročníka, za vtipný príbeh Posledná poznámka. Spomedzi všetkých sedemdesiatich ôsmich zaslaných prác z dvadsiatich dvoch zapojených škôl z okresov Banská Bystrica a Brezno sa Sebastián stal aj laureátom, celkovým víťazom súťaže. Porota na jeho texte vyzdvihla humor z každodenných školských situácií a zobrazenie spolupráce učiteľov a rodičov. Vďaka našim dvanástim zaslaným prácam sa naša škola umiestnila v kategórii najaktívnejšia škola na prvom mieste. Zo súťaže si tak ZŠ s MŠ A. Sládkoviča odniesla celkovo štyri diplomy.

            Nikolke a Sebastiánovi srdečne gratulujeme! Budúci ročník literárnej súťaže snáď objaví ďalšie spisovateľské talenty, ktoré budú reprezentovať významného romantického básnika, ktorého meno je súčasťou názvu našej školy.

          • Zdravá chémia v prírodnej kozmetike

          • Ak si niektorí žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka mysleli, že chémia je len teoretický a bezúčelne učiaci sa povinný predmet na školách, snáď sa ich názor od piatka 11. júna 2021 zmenil. Práve v tento deň bola pre žiakov vyššie spomenutých troch ročníkov zorganizovaná prednáška o chémii v kozmetike. Pani Ivana Zuzinová, ktorá už desať rokov vyrába prírodnú kozmetiku, nám porozprávala o zložení svojich výrobkov a výrobných postupoch. Keďže jej originálne pomenované produkty (šampúchy, pazúchy a masážne kocky) sa predávajú bezobalovo, resp. v papierových obaloch, prednáška tak bola obohatená o ekologický rozmer. Žiaci si na záver mohli vyskúšať „čuchovú aktivitu“ – spoznať vôňu uzavretú v pohárikoch. Rozpoznávanie vôní pomaranča, mäty, levandule či klinčekov bolo pre žiakov a aj pre učiteľky nevšedné a pútavé.

        • Pomôcky pre školský rok 2021/2022
          • Pomôcky pre školský rok 2021/2022

          • Milí rodičia!

            Blíži sa koniec školského roka a my by sme vám chceli dať do pozornosti tieto informácie.

            Naša škola dlhoročne spolupracuje s firmou Daffer, ktorá nám ponúka školské potreby pre jednotlivé ročníky ZŠ. Každý triedny učiteľ vytvoril základnú sadu pomôcok potrebných v danom ročníku. Vy si však sadu môžete doplniť aj o iné pomôcky podľa vášho uváženia.

            Na hlavnej stránke je pre vás vytvorený, hore na modrej lište, odkaz „Pomôcky pre školský rok 2021/2022“. Po rozkliknutí sa vám ukáže žltý obrázok s názvom SKVELKO. Cez tento obrázok sa pripojíte na stránku firmy Daffer a vyberiete si pomôcky pre vaše dieťa. Je to pohodlný a rýchly spôsob nákupu v tejto nepredvídateľnej dobe. Nákupom online pomôžete aj našej škole.

            Ďakujeme!                                                                                   Vedenie ZŠ

          • Vesmír očami detí 2021 - naše výsledky

          • Hviezdy nám tento školský rok boli opäť naklonené. Našu školu v II. kategórii reprezentovalo 10 prác žiakov z 1.-4.ročníka a ŠKD. V okresnom kole súťaže ocenenie získali práce žiakov: Zuzany Glowiakovej, Petronely Pitákovej a Aleša Škamlu.  Ich vesmírne výtvory následne postúpili do celoslovenského kola tejto súťaže. 

            V najvyššom kole súťaže porota odmenila výkres Aleška Škamlu s názvom "Som FRB". 

            Všetkým srdečne gratulujeme k víťazstvu!

          • Zber liečivých rastlín

          • V mesiaci máj sme vystriehli konečne slnečné počasie, prekonali strach z medveďov a s deťmi z ŠKD a zdravotníckeho krúžku už tradične poznávali a zbierali liečivé bylinky na lúkach nad Hrochoťou. Mali sme šťastie najmä na pľúcnik lekársky a šťavel krvavý, ktorých tam rástlo v tom čase neúrekom. Na čerstvom šťaveli si deti pochutili na mieste, na čaj z nasušeného pľúcnika si radšej počkáme do zimného obdobia.