• PASOVANIE PRVÁKOV

          • Pasovaním prvákov vstúpili dnes 16.2.2023 naši najmladší žiaci do Cechu školského a týmto slávnostným úkonom sa zaradili medzi riadnych, plnohodnotných a vážených žiakov školy. A nebolo to pre nich vôbec jednoduché. V šiestich disciplínach museli preukázať už nadobudnuté zručnosti v písaní, čítaní, či počítaní, ba dokonca preskúšali si aj športové danosti. Až za splnené úlohy boli z rúk samotného kráľa pasovaní mečom, zaviazaní slávnostným sľubom a odmenení pamätným dekrétom. Na milé predstavenie sa prišla pozrieť aj nezabudnuteľná filmová dvojica, komici Laurel a Hardy. Naši deviataci, ktorí s pani učiteľkou M. Lattovou celý program pripravili, si aj vďaka svojim kostýmom, aspoň na chvíľu zaspomínali na mladšie školské roky. A tak v dobrej nálade sme všetci spolu príjemne strávili nezabudnuteľné 2 hodiny, ktoré sa nadlho zapíšu do spomienok našich prváčikov.

          • KARNEVAL

          • Fašiangová nálada konečne zavítala aj k nám... V piatok 10.2. sa na 1. stupni konal KARNEVAL a tak sa to na chvíľu v škole opäť po roku hemžilo princeznami, škriatkami, strigami, pirátmi, kovbojmi, superhrdinami, zvieratkami, či všakovakými postavičkami z počítačových hier. Naši mladší žiaci si zásluhou rodičov dali na maskách záležať, snažili sa zaujať nielen farebnosťou kostýmov, ale aj originalitou. Po úvodnej promenáde nasledoval program, kde okrem tanca a hier, čakalo na deti sladké prekvapenie v podobe cukrovej vaty a víťazov tanečných disciplín aj maľovanie na tvár. Výborná karnevalová nálada pokračovala až do popoludňajších hodín v školskom klube. 

          • Exkurzia v laboratóriách UMB

          • Vo štvrtok 12.1.2023 sa uskutočnila exkurzia žiakov druhého stupňa na Univerzitu Mateja Bela. Žiaci navštívili katedru fyziky a jej laboratóriá. Pre jednotlivé ročníky mali zamestnanci katedry pripravené rôzne pokusy, na ktorých si mohli žiaci overiť svoje vedomosti v praxi. Mali možnosť samostatne skúmať niektoré fyzikálne javy, napríklad ako funguje šošovka v oku, prečo nám je zima, keď sme mokrí, prečo nám elektrizujú vlasy. Bolo to pre všetkých zaujímavé a inšpirujúce dopoludnie.

          • Vyhodnotenie školského kola Olympiády z anglického jazyka

          • Žiaci druhého stupňa sa dňa 14. novembra 2022 zúčastnili školského kola Olympiády z anglického jazyka. V kategórii 1A boli najúspešnejšími nasledovní žiaci: 1. miesto a zároveň postup na OK: Alfréd Daniš (7.A), 2. miesto: Adrián Galanko (7.A), 3. miesto: Karin Kľačková (7.A). V kategórii 1B si zmerali svoje vedomosti a zručnosti v angličtine starší žiaci, pričom na prvých troch miestach sa umiestnili: 1. miesto a postup do OK: Otto Kozic (9.A), 2. miesto: Alžbeta Galvánková (8.A), 3. miesto: Matej Luka (9.A). Úspešným riešiteľom olympiády blahoželáme a želáme veľa úspechov na okresnom kole a v ďalších ročníkoch súťaže.

          • Vyhodnotenie súťaže iBobor

          • V týždni od 7. do 11. novembra 2022 sa naši žiaci zapojili do informatickej súťaže iBobor. Úspešným riešiteľom, ktorými boli Maťka Vančová (4.A), Sophia Šimková (5.A), Betka Galvánková (8.A), Katka Chlebovcová (8.A) a David Drako (8.A) srdečne blahoželáme.

          • Nové poplatky v ZŠ a MŠ - prehľad

          • Vážení rodičia,

            dovoľujeme si Vás informovať o zvýšení sumy stravného v školskej jedálni na základe úpravy finančných pásiem nákladov na jedno jedlo Ministerstvom školstva, vedy a výskumu od 1. 1. 2023 nasledovne:

             

            Stravník - dieťa v MŠ  -  desiata - 0,45 €, obed - 1,10 €, olovrant - 0,35 €,

            To znamená celodenná strava v roku 2023 je 1,90 € . V roku 2022 bola 1,54.

             

            Stravník - žiak ZŠ:

            stravníci 6-11 rokov (1.st.) - obed v roku 2023 - 1,30 € ( rok 2022 - 1,21 €)

            stravníci 11-15 rokov (2.st.) - obed v roku 2023 - 1,50 € ( rok 2022 - 1,30 €)

             

            Režijné náklady vo výške 3,- €/mesiac sa vyberajú podľa schváleného VZN č. 3/2022 a to 2x za školský rok:

            • v septembri 12,- €
            • v januári 18,- €

             

            Uvedené režijné náklady boli zahrnuté v platbách (šekoch), ktoré ste obdržali v týchto dňoch.

             

            Zároveň Vás opätovne upozorňujeme na odhlasovanie detí z obedov. V prípade, že dieťa nebude odhlásené a obed neodoberie bude mu suma obedu účtovaná v plnej výške.

             

             

             

          • Vianoce v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vianoce v ŠKD.

            ŠKD pri ZŠ s MŠ A. Sládkoviča v Hrochoti ďakuje sponzorom za finančnú a materiálnu pomoc pri realizácii školských podujatí v kalendárnom roku 2022.

          • BIELA PASTELKA - vyhodnotenie

          • A je tu KONIEC! Na Bielu pastelku sme tento rok vyzbierali a zaslali 116,03 eur. Našim školským pastelkáčom a všetkým darcom ĎAKUJEME za pomoc ľuďom, ktorí nemajú to šťastie, vidieť svet očami. Všetkým prajeme ŠŤASTNÉ A VESELÉ VIANOCE.

          • OK družstiev v streľbe zo vzduchovky

          • Dňa 14.12.2022 sa naši strelci zúčastnili okresného kola v streľbe zo vzduchovky v obci Brusno. Družstvo starších žiakov tvorili: Daniela Nôžková, Lívia Selecká a Ján Selecký, žiaci 9.ročníka. Ako jednotlivec za mladších žiakov za našu školu súťažil Tomáš Majer zo 7.ročníka. Výsledky pretekov nás veľmi potešili. Získali sme spolu 5 ocenení. 1.miesto družstvo žiakov, 1.miesto Lívia Selecká jednotlivci- staršie žiačky, 1.miesto Ján Selecký jednotlivci - starší žiaci, 3.miesto Daniela Nôžková jednotlivci - staršie žiačky a 3.miesto Tomáš Majer jednotlivci - mladší žiaci. Gratulujeme a držíme palce v krajskom kole súťaže!

          • Biela pastelka

          • Biela pastelka je vo finále!!! ZAJTRA a ešte budúci týždeň v PONDELOK máme naposledy možnosť prispieť do našej školskej zbernej pokladničky a pomôcť tak slabozrakým a nevidiacim ľuďom na Slovensku. Už teraz sa tešíme, či prekonáme náš minuloročný finančný príspevok, zaslaný na Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska, v hodnote 108 eur. Všetkým darcom ĎAKUJEME a o vyzberanej sume Vás budeme čoskoro informovať. 

          • Zimné tvorivé dielne

          • Posledný novembrový týždeň to ZRAZU v školskom klube poriadne stíchlo. Nošteky našich mladších žiakov boli zaborené v klbkách tej najmäkšej vlny na svete, aby vytvorili niečo pekné pre seba a svojich blízkych - čelenky, šály, podsedáky,...A deťom to naozaj išlo od ruky, kúsky pleteniny veľmi rýcho narastali. Ďakujeme nášmu sponzorovi za tento originálny dar, ako stvorený pre dlhé zimné večery :) 

          • Martinský lampiónový sprievod

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Martinský lampiónový sprievod.

            Ako vniesť viac pokoja a lásku medzi ľudí? Táto otázka priniesla nám, všetkým ľuďom dobrej vôle myšlienku tisícich svetielok, ktoré majú symbolicky zapáliť plamienky v srdciach ďalších ľudí. Posolstvo srdečnosti sme zrealizovali 10.11. Martin síce nepriniesol do našej obce sneh, ale prvý lampiónový sprievod. ŠKD so všetkými priateľmi školy opäť otvorili brány deťom, rodičom, starým rodičom a všetkým nadšencom zaujímavého podujatia. Sprievod dedinou sa ukončil v predvianočnom duchu spoločného pozastavenia. Prajeme si, aby martinský lampiónový sprievod sa stal tradičným stretnutím ľudí našej obce.

          • Vystúpenie v Domove sociálnych služieb Bukovec

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Vystúpenie v DSS.

            Október patrí našim seniorom. Aj ŠKD si každoročne pripomína sviatok úcty k starším. Je to vzácne, keď sa niekto dožije vyššieho veku a prežije pekný život. Medzi nich patria aj starkí v Domove sociálnych služieb Bukovec. Deti školského klubu ZŠ v Hrochoti a DFS Hučava I.,II. ich pozdravili kultúrnym programom. Spolu si zaspievali a deti ŠKD im odovzdali malý darček vlastnoručne zhotovený. Šikovným rukám, nôžkam a znejúcim hláskom sa všetci starí rodičia veľmi potešili..