• Obedy zadarmo od septembra - informácia pre rodičov

          • Informácia pre rodiča dieťaťa alebo fyzickú osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti

            o poskytovaní dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa od 01.09.2023 na deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy alebo základnú školu

             

            S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

             

            Dotácia na  stravu sa od 01.09.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

             

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.09.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu, a to na tlačive (návratka), ktorú vašu dieťa dostalo v škole a ktorú žiadame doručiť triednemu učiteľovi OBRATOM prípadne najneskôr v termíne do 30.6.2023.  V prípade, že sa Vaše dieťa doteraz v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov vypísaním Prihlášky na stravovanie (dostupná u vedúcej ŠJ, prípadne v kancelárii ZŠ).

             

            V prípade, ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať.

             

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

             

            Na stiahnutie: Navratka-_rodic_ZS_1.9..docx

             

            S úctou vedenie školy.

          • Školský výlet 8.A - Špania Dolina

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský výlet 8.A - Špania Dolina.

            Dňa 9.6.2023 (piatok) vyrazili ôsmaci s triednou učiteľkou na školský výlet do Španej Doliny, kde boli ubytovaní na Klopačke. Aj na priek nepriaznivému počasiu sa nám podarilo vyraziť do okolitej prírody a uzrieť tak krásy tejto obce. Večer sme opekali a potom trávili večer spoločnými hrami. Ráno sme odchádzali domov plní zážitkov....

          • Súťaž mladých zdravotníkov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Súťaž mladých zdravotníkov.

            To, že aj malé deti sú občas schopné odvážnych a dospeláckych činov, si mali možnosť vyskúšať naši mladší žiaci, ktorí sa dňa 6.júna zúčastnili územného kola súťaže Družstiev mladých zdravotníkov pod záštitou SČK. Našťastie, len cvične ošetrovali rôzne modelové zranenia a resuscitovali figuríny v príjemnom prostredí kúpeľného parku Sliač, a to aj napriek nepriaznivému daždivému počasiu. Priestor dostala aj teória a tak boli mladí zdravotníci podrobení otázkam z histórie Červeného kríža, darcovstva krvi a rôznych zdravotníckych vedomostí. Vo všetkých troch disciplínach obstáli veľmi pekne a za svoj výkon si Družstvo mladých zdravotníkov v zložení E. Pepichová 4.A (veliteľka), Z. Glowiaková 4.A, M. Selecký 4.A, Marcus Šimko 4.A, E. Blašková 3.A, vyslúžilo 2.miesto. Gratulujeme! Súťaž je síce nepostupová, ale nadobudnuté zručnosti, vzťah a zmysel práce záchranára budú našich malých mladých zdravotníkov sprevádzať aj naďalej.

          • DEŇ DETÍ 1.6.2023

          • Slniečko nás zobudilo do krásneho teplého a jasného dňa. Pedagógovia základnej školy si v tento deň spolu s obecným úradom pripravili pre žiakov zábavné a pohybové aktivity. Deti sa mohli vyšantiť na stanovištiach ako: Rambo dráha, Florbal, Streľba zo vzduchovky, Kocky-puzzle, Balóny, Trampolíny, Traf cieľ, Ohnisko, Skákacia mašinka Tomáš, Šmýkačka - Mickey a Hasič v akcii. Štvrtkové dopoludnie prinieslo našim žiakom-deťom veľa úsmevov, radosti a hlavne dobrých zážitkov.

          • Hronsecká lipová rotolesť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hronsecká lipová rotolesť.

            27. mája sme sa zúčastnili krajskej súťažnej prehliadky v speve ľudových piesní pod názvom Hronsecká lipová ratolesť. Prostredníctvom konkurzu sa do súťaže prebojovali aj Natálka Micháliková a Pavel Kout. Aj keď sa im v silnej konkurencii nepodarilo uspieť, určite sa medzi výbornými spevákmi nášho kraja nestratili a výborne reprezentovali našu školu a obec Hrochoť. Možnosť zaspievať si s profesionálnou ľudovou hudbou pod vedením Mira Kapca, vidieť a počuť výborné výkony spevákov bol pre našich speváčikov veľkou skúsenosťou.

          • Výchovný koncert SZUŠ Róberta Tatára

          • V piatok, 19.5.2023, sa v telocvični našej školy konal výchovný koncert SZUŠ Róberta Tatára. Prítomným divákom svoje umenie hry na hudobný nástroj predviedli žiaci našej školy, bývalé žiačky, žiaci z Banskej Bystrice a tiež študenti Žilinského konzervatória. Poslucháči si vypočuli skladby hrané na klavíri, na husliach a gitarách. Novými hudobnými nástrojmi, s ktorými sa v našej ZUŠ žiaci ešte nestretli, boli priečna flauta, hoboj, trúbka a pozauna. Očarili nás, prebudili a zaujali svojou farbou tónu. Piatkové dopoludnie sme príjemne prežili v hudobnej histórii.

          • 12.ročník - Sládkovičova lipa 2023

          • V stredu 17.mája 2023 sa už po dvanástykrát otvorili brány našej školy pre mladších aj starších recitátorov z nášho regiónu, ktorí porote prezentovali svoju lásku k umeleckému slovu. V kategórii poézie sa trojčlennej porote (Štefan Šafárik, doc. RNDr. Katarína Čižmárová, CSc., Mgr. Marcel Páleš) predstavilo 30 žiakov a v kategórii prózy sa porote (Mgr.art. Anna Warchalová, Mgr. Ivana Medveďová, Mgr. Martina Palovičová) predstavilo 17 recitátorov. Všetci žiaci nabrali odvahu, aby čo najlepšie zarecitovali svoj naučený text, niektorí možno prekonali samých seba, iní mali možno kúsok trému, ale my s radosťou môžeme konštatovať, že výkony všetkých žiakov boli vynikajúce a porota mala pri udeľovaní jednotlivých miest naozaj náročnú úlohu. Napokon sa žiaci umiestnili nasledovne:

            KATEGÓRIA POÉZIE

            I.kategória: 1.miesto - Zuzana Lattová, 2.miesto - Dorota Figuli, 3.miesto - Nina Palovičová

            II.kategória: 1.miesto - Šimon Patráš, 2.miesto - Viktória Hricová, 3. miesto - Aneta Prochádzková

            III.kategória: 1.miesto - Tereza Fábová, 2.miesto - Sofia Smädová, 3.miesto - Lilien Penovová

            IV.kategória: 1.miesto  -  Max Hudec, 2.miesto - Viktória Berkyová, 3.miesto -  Daniela Nôžková

             

            KATEGÓRIA PRÓZY

            I.kategória: 1.miesto – Hana Chovancová, 2.miesto – Mária Dávidová, 3.miesto – Anna Barlová

            II.kategória: 1.miesto – Karolína Kurčíková, 2.miesto – Michal Komora, 3. miesto – Olívia L. Jarota

            III.kategória: 1.miesto – Jakub Strelec, 2.miesto Leon Vernarec, 3.miesto – Lívia Stachoňová

            IV.kategória: 1.miesto - Jakub Hudec, 2.miesto – Katarína Kubeková, 3.miesto- Katarína Chlebovcová

             

            Víťazom jednotlivých kategórií blahoželáme a prajeme mnoho ďalších úspechov v umeleckom prednese, a víťazom v kategórii poézie budeme držať palce na celoslovenskej súťaži Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča, na ktorú postúpili. Absolútnym víťazom sa tento rok stal Jakub Hudec, ktorý porotu ohúril svojím excelentným výkonom s prozaickým dielom od Viliama Klimáčka - Tapetová ruža. Veľká vďaka patrí nielen žiakom za ich výkony, ctenej porote za ich hodnotenie, ale aj pedagógom a rodičom, ktorí svojich žiakov poctivo a s trpezlivosťou pripravovali.

            Každoročne je súčasťou našej recitačnej súťaže časopis Slovenka, ktorý na svojom portáli zverejnil článok o tejto výnimočnej udalosti v našej škole, ktorý si môžete prečítať kliknutím na nasledovný odkaz: https://www.zenskyweb.sk/sladkovicova-lipa/ .

          • OK v atletike družstiev žiakov a žiačok ZŠ

          • Stredná špotrová škola v Banskej Bystrici privítala na svojej pôde 11.5.2023 pretekárov z 12 základných škôl banskobystrického okresu. Aj zástupcovia našej školy si boli zmerať sily v atletických disciplínach ako beh na 60m, beh na 80m, štafetový beh, skok do diaľky, skok do výšky, hod kriketovou loptičkou a vrh guľou. Najlepšie výkony dosiahli naši žiači, ako jednotlivci, v týchto disciplínach: 

            1.miesto - vrh guľou - Matej Luka IX.A

            2.miesto - beh na 60m - Matej Luka IX.A

            3.miesto - skok do výšky - Adrián Švehla IX.A

            4.miesto - beh na 800m - Vanesa Majerová VIII.A

            2.miesto - hod kriket - Tamara Fábová VIII.A

            Družstvo dievčat: Tamara Fábová, Tereza Fábová, Alžbeta Galvánková, Vanesa Majerová, Lívia Selecká, Daniela Nôžková

            Družstvo chlapčov: Matej Luka, Adrián Švehla, Martin Kováčik, Matúš Mazúch, Michal Považanec

            Obodovaním a sčítaním najlepších výkonov všetkých disciplín sa naši chlapci umiestnili na peknom 5.mieste a dievčatá na 6.mieste z celkového poštu 12 škôl.

             

             

          • Výsledky Testovania 9

          • V stredu 11.5.2023 prišli oficiálne výsledky celoslovenského testovania žiakov - Testovanie 9. Naši žiaci obstáli v testovaní výborne, keď zo Slovenského jazyka boli 9,5% nad slovenský priemer a z matematiky 9,8% nad slovenský priemer. Prehľadné výsledky si môžete pozrieť v tabuľke.

            Vedenie školy.

          • Riaditeľské voľno 17.5.2003

          • V stredu 17.5.2023 sa na našej škole uskutoční 12.ročník regionálnej súťaže v prednese poézie a prózy Sládkovičova lipa 2023. Na tento deň udeľuje riaditeľ školy žiakom riaditeľské voľno z prevádzkových dôvodov. Do školy prídu iba žiaci, ktorí budú reprezentovať a prezentovať našu školu.

            Vedenie školy.

          • Čerstvé hlavičky hlasovanie!

          • Od 20.4. začína na webstránke www.cerstvehlavicky.sk hlasovanie verejnosti, ktoré potrvá do 31.5.2023. Z hlasovanie vzíde 75 základných škôl a 75 materských škôl, ktorým budeme od 09/2023 poskytovať 1x/týždenne čerstvé ovocie alebo zeleninu.

            Každý kto chce hlasovať sa musí pri prvom raze na webstránke zaregistrovať. Následne sa bude už len prihlasovať (obdobne ako keď sa prihlasujete na Facebook a iné sociálne siete).

            Hlasovať je možné každý deň 2x – 1x za školu a 1x za škôlku.

          • Ponická fujarka, DFS Hučava

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ponická fujarka, DFS Hučava.

            Posledný aprílový deň sme strávili so spevákmi DFS Hučava v Ponickej Lehôtke na súťažnej prehliadke hudobného folklóru Ponická fujarka. Vo veľmi silnej konkurencii sa nám podarilo získať 3. miesto v sólovom speve, Pavel Kout (3. A), 3. miesto v skupinovom speve, II. kategória a Cenu diváka. Zo získaných cien máme veľkú radosť, no nás pri srdiečku hreje najmä láska k folklóru a ľudovej piesni.

          • Škola v prírode Banská Štiavnica

          • Svoj vytúžený a dlho očakávaný pobyt v škole v prírode si tento rok užili žiaci 3. - 4. ročníka v dňoch 17.4. - 21.4. 2023. Banská Štiavnica im na to ponúkla veľa príležitostí a ako to už v apríli býva, aj to najrozmanitejšie počasie. Počas 5 dní v škole v prírode si žiaci mohli vychutnať slnečné jarné dni, ale aj dážď a krupobitie a pritom navštíviť tie najzaujímavejšie miesta v Štiavnici a okolí: Banské múzeum v prírode, Poľovnícky zámok v Antole, Sokoliareň v Štiavnických Baniach a centrum mesta Banská Štiavnica. Okrem výstupu na Sitno, najvyššieho zo Štiavnických vrchov, si naši mladší žiaci vyskúšali hrnčiarsky kruh, pletenie náramkov priateľstva, ryžovanie zlata a pečenie domácej vianočky.

            Pobytom pri Počúvadlianskom jazere viacerí z nich absolvovali svoj prvý krôčik na ceste k samostatnosti v kolektíve rovesníkov, bez svojich najbližších. O tom, že sa im to podarilo, svedčia aj nové, či lepšie kamarátstva, ktoré si deti počas piatich dní vytvorili. Zo Štiavnice si odniesli nielen veľa suvenírov a darčekov, ale aj nezabudnuteľných zážitkov, ktoré ich ešte dlhé obdobie budú hriať pri srdiečku.

          • Slávik Slovenska

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Slávik Slovenska.

            Školské kolo speváckej súťaže sa uskutočnilo 27.4.2023, do okresného kola postupujú: 1. kat. (1.-3. roč.) Pavel Kout, 2. kat. (4.-6.roč.) Natália Micháliková a 3. kat. (7.-9. roč.) Dominika Považancová. Veríme, že i tam budú naši víťazi úspešní. 

          • Deň Zeme

          • Ani žiaci 2.stupňa nezostali ľahostajní a v piatok 21.apríla 2023 sme si všetci spoločne pripomenuli, aké dôležité je starať sa o našu matku Zem. V jednotlivých triedach sme sa porozprávali o tom, aké dôležité je separovať odpad, čo všetko nám spôsobuje globálne otepľovanie, kyslé dažde, či  o tom, prečo je podstatné, aby sme každý jeden z nás prispievali k zdravému a čistému životnému prostrediu. Žiaci vytvorili rôzne plagáty, ktoré zdobia nástenky na chodbách našej školy.

            Následne sme sa všetci presunuli na školský dvor a spolu so žiakmi 1.stupňa sme spojili svoje sily, aby sme si vyčistili náš školský areál od odpadkov, smetí, konárov, či popadaného lístia. Všetkých zúčastnených žiakov chceme pochváliť, pretože odviedli kus skvelej práce a zároveň dokázali, že im osud našej planéty nie je ľahostajný!  

          • Deň Zeme

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme.

            Svetový deň Zeme vyhlásil v roku 1970 ešte ako Deň Zeme americký senátor Gaylord Anton Nelson. OSN neskôr, až v roku 2009, 22. apríl vyhlásila ako Medzinárodný deň Matky Zeme a s týmto názvom sa pripomína od roku 2010 Ľudia citlivo reagujú na zhoršujúcu sa situáciu a na zmeny v životnom prostredí. Už dávno poukazovali na fakt, že Zem je čoraz viac ohrozená činnosťou človeka. Aktivisti i ekológovia od roku 1970 spustili kampane a výzvy na spoločné úsilie - na záchranu planéty, aby sme nezostávali ľahostajní k stavu, v akom Zem je. A ani naši žiačikovia z 1. stupňa ZŠ nezaostávali... (viď fotoalbum)

          • červený kríž - praktická beseda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album červený kríž - praktická beseda.

            Dňa 13.4. 2023 sa naši žiaci veľmi tešili na zdravotníckych záchranárov Červeného kríža z B. Bystrice. Deti si vyskúšali resuscitáciu, pomoc pri zlomeninách rúk či nosa, zoznámili sa i s použitím prenosného defibrilátora. Našim tretiakom a štvrtákom sa od profesionálov dostalo obrovskej pochvaly za vedomosti o poskytnutí 1. pomoci ľuďom v núdzi. Uznanie sa dostalo najmä tým, ktorí navštevujú zdravotnícky krúžok pod vedením Mgr. K. Lukáčovej. Praktická beseda bola prínosom tak pre malých účastníkov ako aj pre pedagógov.