• Zber liečivých rastlín

          • V mesiaci máj sme vystriehli konečne slnečné počasie, prekonali strach z medveďov a s deťmi z ŠKD a zdravotníckeho krúžku už tradične poznávali a zbierali liečivé bylinky na lúkach nad Hrochoťou. Mali sme šťastie najmä na pľúcnik lekársky a šťavel krvavý, ktorých tam rástlo v tom čase neúrekom. Na čerstvom šťaveli si deti pochutili na mieste, na čaj z nasušeného pľúcnika si radšej počkáme do zimného obdobia.

          • MDD

          • 1. júna sme oslávili Medzinárodný deň detí so všetkým, čo k tomu patrí - hra, zábava, dobré jedlo a konečne, po dlhej odmlke, aj veľa pohybu. Na pomocnom futbalovom ihrisku si naši žiaci 1. a 2. stupňa mali možnosť súťažne, aj nesúťažne zašportovať, alebo len tak sa zahrať s kamarátmi rôzne pohybové, či spoločenské hry. A kedže nám prialo aj slniečko, deti si na čerstvo vykosenej tráve užili aj piknik na deke s príjemným prekvapením - ovocím z Čerstvých hlavičiek, za ktoré hlasujeme aj tento rok, pizzou od p. Brzuľu a samozrejme sladkosťami, ktoré v takýto deň nemôžu chýbať. Na záver môžeme skonštatovať, že domov odchádzali všetci spokojní, šťastní, najedení, možno trošku unavení. Deti, ktoré navštevujú školský klub, čakal zaujímavý program aj v popoludňajších hodinách.  

          • Význam pohybovej aktivity pre zdravie

          • Minulý týždeň sme sa opäť trochu online vzdelávali. V rámci prednášky s názvom Význam pohybovej aktivity pre zdravie, ktorú nám sprostredkovali pani doktorky z RÚVZ Banská Bystrica, sa žiaci I. a II. stupňa  dozvedeli, aký je pohyb dôležitý pre naše zdravie, čo všetko v našom tele ovplyvňuje, koľko ho vlastne potrebujeme a ako ho treba správne vykonávať. Veľmi zaujímavá bola pre nás praktická časť prednášky, pri ktorej sme sa pod vedením doktorky Zorky aj riadne rozhýbali. Ukážky krátkych cvikov, zameraných na správne dýchanie, zdravú chrbticu alebo rýchle rozcvičenie, budeme určite na vyučovaní využívať aj naďalej.

          • Dotazník pre rodičov

          • Vážení rodičia,

             

            VÚDPaP (Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie) sa aj v tomto čase snaží o ďalšie zmapovanie faktorov, ktoré môžu ovplyvňovať psychickú pohodu a vnímanie rodičov a ich detí počas pandémie koronavírusu, aj s ohľadom na osoby z inokultúrneho prostredia.

            Preto Vás chceme požiadať o vyplnenie dotazníka Edukácia našich detí v čase mimoriadneho stavu (3. fáza).

            Ďakujeme.

            Link na dotazník:

            https://forms.gle/VQyhGwBrMb3Kutzo6

          • Hygiena rúk

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hygiena rúk.

            Dňa 14.5.2021 sa naši žiaci zúčastnili online prednášky s názvom Hygiena rúk. Zopakovali si a spolu s lektorkou si nasucho "umyli" správne ruky. Sľúbili, že to naučia aj členov v domácnosti. Pozreli si video o prenose baktérií v nemocnici, pri manipulácii s počítačom ale aj v školskom a domácom prostredí. Uvedomujeme si, že v dnešných pandemických časoch je nesmierne dôležité dodržiavať hygienu rúk ale aj odstup a nosenie rúšok...

          • Čerstvé hlavičky - hlasujte každý deň!

          • Vážení rodičia, milí žiaci a žiačky,

            čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde! Preto potrebujeme dostať ešte viac ovocia a zeleniny do školy.

            Kaufland tento rok organizuje 3. ročník projektu Čerstvé hlavičky a hľadá partnerské školy pre každú zo svojich predajní, ktoré od nich získajú pravidelný prísun kvalitného ovocia alebo zeleniny pre svojich žiakov na celý rok.

            Stačí, ak na stránke www.cerstvehlavicky.sk nájdete našu školu a zahlasujete za ňu!

            Každý hlas sa počíta a aj naša škola sa môže stať jednou zo 70 škôl, ktoré budú dostávať ovocie a zeleninu pre žiakov celý školský rok 2021/2022.

            Podporte našu školu v tomto projekte a pomôžete nám zabezpečiť pre Vaše deti pravidelnú porciu zdravej a čerstvej zeleniny a ovocia.

             

            S poďakovaním,

             

            riaditeľ ZŠ

          • Otváranie školy od 19.4.2021 Aktualizované!!!

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            • od 19.4.2021 sa vracajú do školy žiaci 8. a 9. ročníka,
            • od 26.4.2021 nastupujú všetci žiaci druhého stupňa, teda aj ročníky 5.-7. !!!

            Podmienkou nástupu žiakov 2. stupňa je negatívny PCR / antigénový test žiaka a test aspoň jedného zákonného zástupcu žijúceho s dieťaťom v spoločnej domácnosti alebo výnimka z testovania.

            Výnimku z testovania má:

            1. osoba, ktorá sa preukáže, že jej bolo diagnostikované ochorenie COVID-19 v období nie staršom ako 3 mesiace,
            2. osoba zaočkovanú proti ochoreniu COVD-19 aj druhou dávkou vakcíny a od tohto očkovania uplynulo aspoň 14 dní.

            Rodičia so žiakmi sa môžu dať otestovať v sobotu 17.4.2021 v MOMke, ktorá je zriadená na škole.

            Prosíme zákonných zástupcov o vyplnenie bezinfekčnosti žiaka a zákonného zástupcu každých 7 dní v EduPage v sekcii ŽIADOSTI a VYHLÁSENIA. Návod pre rodičov žiakov 2. stupňa TU. Dá sa to urobiť aj cez aplikáciu v mobile. Kto túto možnosť nemá, odovzdá vyhlásenie v papierovej podobe.

            Škola od otvorenia daného ročníka nebude poskytovať dištančné vzdelávanie. Rodič môže ospravedlniť najviac 5 po sebe idúcich vymeškaných vyučovacích dní.

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok:

            1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,
            2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,
            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Vyučovanie bude prebiehať podľa rozvrhu, ktorý zverejníme v priebehu tohto týždňa.

            Škola bude postupovať podľa usmernení, ktoré vydalo Ministerstvo školstva SR. Žiakom poskytneme potrebný čas na dovysvetľovanie a zopakovanie učiva. Známkou sa bude hodnotiť len učivo, ktoré bude dostatočne precvičené a zopakované.

            Žiaci ktorí majú záujem o obedy nech sa nezabudnú prihlásiť !!!

            Rozhodnutie ministra s účinnosťou od 19.4.2021

            Vyhlasenie_bezinfekcnosti_-_2._stupen.pdf

          • VESMÍR OČAMI DETÍ 2021

          • V mesiaci marec sa naši malí výtvarníci z 1.- 4.ročníka venovali téme nekonečného a záhadného vesmíru. Nakreslili a namaľovali veľa krásnych prác. V školskom kole sme vybrali 10 prác, ktoré našu školu reprezentujú v okresnom kole súťaže Vesmír očami detí 2021. Veríme, že sa porote budú naše práce páčiť.

        • Zápis detí do 1.ročníka ZŠ s MŠ Andreja Sládkoviča na školský rok 2021/2022
          • Zápis detí do 1.ročníka ZŠ s MŠ Andreja Sládkoviča na školský rok 2021/2022

          • Pokyny a informácie k zápisu dieťaťa do 1.ročníka ZŠ

            Zápis detí do 1.ročníka základnej školy sa uskutoční dňa

            8.4.2021 od 15:00 – 17:00

            (ak nevyhovuje po tel. dohode iný termín)

            V priestoroch 1.stupňa ZŠ

            BEZ PRÍTOMNOSTI DIEŤAŤA.

             

            V súlade s § 20 ods. 2 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, zákonný zástupca je povinný prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole.

            Svoje deti môžete prihlasovať na stránke našej školy vyplnením elektronickej prihlášky, ktorú môžete vypísať aj skôr, t.j. od 1.apríla do 8. apríla 2021.

            Elektronická prihláška je pod plagátmi pod názvom Zápis detí do ZŠ (bude prístupné 1.4.2021!!!)

            V odôvodnených prípadoch ju môžete vyplniť aj priamo v ZŠ dňa 8.4.2021.

            V deň zápisu v  čase 15:00 - 17:00 zákonný zástupca príde do ZŠ podpísať prihlášku (vytlačí ju škola, netreba ju nosiť) a donesie požadované doklady na kontrolu údajov

            • občiansky preukaz zákonného zástupcu,
            • rodný list dieťaťa,
            • podľa potreby preukázateľný doklad o zdravotnom stave dieťaťa.

            K zápisu je potrebné priniesť 8,60 € na pracovné zošity a pomôcky pre budúceho prváka.

            Celý zápis bude prebiehať podľa platných protiepidemiologických opatrení(rúško, odstup, negatívny test ...).

            Pre bližšie informácie ohľadom zápisu do 1. ročníka základnej školy nás neváhajte kontaktovať:

             

            Mgr. Marian Medveď - riaditeľ školy

            Telefón: 0905657040

             

            Mgr. Zuzana Muchová - zástupkyňa RŠ

            E-mail: zsskolazrs@gmail.com

             

             

          • Pomôcky pre prváka v školskom roku 2021/2022

          • Milí rodičia! Vaše dieťa bude v školskom roku 2021/2022 potrebovať tieto pomôcky pre prváka. Pomôcky zakúpi naša škola v akciovej cene do konca apríla. Pri podpisovaní prihlášky 8.4.2021 od 15,00h do 17,00h, zákonný zástupca požadovanú sumu zaplatí v hotovosti. Ďakujeme, že vaše dieťa bude súčasťou našej školskej rodiny.

            Vedenie ZŠ s MŠ Andreja Sládkoviča v Hrochoti.

          • Usmernenie k používaniu rúška a respirátorov v školách s účinnosťou od 15. 3. 2021

          • V zmysle vyhlášky č. 111/2021 Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky z 11. marca 2021, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest, od 15. marca 2021 platí nasledovné:

            Deti v materských školách a špeciálnych materských školách

            do 6 rokov veku nie sú povinné používať v zmysle vyhlášky ÚVZ SR „za účelom prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) preventívnu ochrannú pomôcku, ktorou je rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, alebo šatka a to na verejnosti v exteriéroch alebo na verejnosti v priestoroch interiérov budov“.

            Používanie takýchto ochranných pomôcok však vysoko odporúčame.

            Žiaci v základných školách – I. stupeň

            sú povinní v zmysle vyhlášky ÚVZ SR používať „za účelom prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) preventívnu ochrannú pomôcku, ktorou je rúško, respirátor bez výdychového ventilu, šál, alebo šatka a to na verejnosti v exteriéroch alebo na verejnosti v priestoroch interiérov budov“.

            Žiaci v základných školách – II. stupeň

            sú povinní v zmysle vyhlášky ÚVZ SR používať „za účelom riadneho prekrytia horných dýchacích ciest (nos a ústa) preventívnu ochrannú pomôcku, ktorou je respirátor alebo obdobný prostriedok (vždy bez výdychového ventilu) naplňujúci minimálne všetky technické podmienky a požiadavky pre filtračnú polomasku s klasifikáciou najmenej FFP2 podľa normy STN EN 149+A1 a to na verejnosti v priestoroch interiérov budov alebo v prostriedkoch verejnej dopravy“.

          • Matematická olympiáda 70.ročník - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Alfréd Daniš: 1.miesto

            Súťaž: Matematická olymoiáda 70.ročník
            Kolo: Okresné kolo

            Alfrédovi srdečne gratulujeme k peknému úspechu! Je zároveň príkladným žiakom, ktorý sa aj v týchto ťažkých časoch dokáže kvalitne učiť a dosahovať tie najlepšie výsledky. Jeho úspech nech je motiváciou aj pre druhých.

                                                                                                                                                    Vedenie školy.


          • Vyučovanie od 8.3.2021

          • Vážení rodičia,

            dovoľte nám informovať Vás o aktuálnej situácii týkajúcej sa prezenčného vyučovania žiakov materskej školy a 1. stupňa ZŠ s MŠ Andreja Sládkoviča v Hrochoti.

            Podľa aktuálnych rozhodnutí MŠVVaŠ SR je možné, aby prebiehala výučba na našej ZŠ s MŠ od pondelka 8. 3. 2021 prezenčne. To znamená, že do materskej školy i základnej školy (1. stupeň) môžu nastúpiť všetci žiaci, ktorých rodičia budú mať o prezenčné vyučovanie detí záujem. Pri nástupe dieťaťa do školského zariadenia bude rodič povinný predložiť Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu a zároveň predložiť negatívny test na Covid19 nie starší ako 7 dní. Rodičia ktorí obaja nemožu pracovať z domu, ale musia chodiť do práce vyplnia Čestné vyhlásenie Príloha 11c. Ostatní rodičia vyplnia Čestné vyhlásenie Príloha 11a.

            Sami však istotne vnímate, že situácia sa môže zmeniť zo dňa na deň, dokonca z hodiny na hodinu, preto ak sa počas víkendu niečo zmení, budeme Vás informovať. Ďakujeme za pochopenie.

            V sobotu sa v škole testuje, využite to prosím.

            cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_Priloha_11a.docx

            cestne_vyhlasenie_zakonneho_zastupcu_Priloha_11c.docx

          • Pozor, zmena!!!!!!!!!

          • Vážení rodičia, pred pár minútami som sa dozvedel z ministerstva, že nová výhláška, ktorú pripravujú bude platiť až od 8.3.2021! Pre nás to znamená, že zajtra 3.3.2021 pokračujeme v škole a škôlke tak ako doteraz. Žiaci prvého stupňa sa učia normálne, prezenčne v škole. O ďalších zmenách od 8.3.2021 Vás budeme informovať. Vedenie školy.

          • Otvorenie školy po prázdninách

          • Vážení rodičia,

            dnes končia žiakom jarné prázdniny a v pondelok sa opäť otvoria brány našej školy. Na prezenčnú výučbu nastúpia žiaci prvého stupňa, v dištančnej výučbe pokračujú žiaci na druhom stupni.

            V pondelok pri nástupe do školy budeme od rodiča vyžadovať podpísané vyhlásenie o bezinfekčnosti a k nahliadnutiu aj výsledok negatívneho testu aspoň jedného z rodičov. Za splnenia týchto podmienok môže žiak nastúpiť do školy.

            Rodičia sa môžu prísť otestovať v sobotu do MOM zriadenej obcou Hrochoť v priestoroch druhého stupňa ZŠ. Využiť však môžu ktorékoľvek testovacie miesto na Slovensku.

            Tešime sa na všetkých našich malých žiačikov a verím, že aj oni sa tešia na svojich spolužiakov, s ktorými budú spoločne a ľahšie nadobúdať vedomosti potrebné k životu.

            vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_1.stupen_a_MS.docx

          • Dôležitý oznam k otvoreniu MŠ a prvého stupňa ZŠ

          • Vážení rodičia,

            v súlade s Covid automatom, rozhodnutiami epidemiológov a ministra školstva od 8. februára 2021 otvárame bránu školy pre žiakov 1. stupňa základnej školy a deti materskej školy. Zabezpečená bude aj prevádzka školského klubu detí a školskej jedálne tak, ako pred prerušením vyučovania. 

            Podmienkou, aby Vaše dieťa mohlo nastúpiť, je negatívny test aspoň jedného zákonného zástupcu, s ktorým žije dieťa v spoločnej domácnosti nie starší ako 7 dní a vypísanie Čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti. Negatívny test musia mať aj všetci zamestnanci školy. Prílohou čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti bude kópia negatívneho testu na Covid-19.

            K doručeniu Čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti môžete využiť aplikáciu EduPage a z rodičovského konta nám ich môžete poslať elektronicky. Rovnako môžete odoslať aj potvrdenie o negatívnom teste.
            Zároveň Vás chceme informovať, že bude možnosť prísť v pondelok ráno 8.2.2021 spolu s dieťaťom a potrebné Čestné vyhlásenie vyplniť a podpísať osobne.

            Výnimku z testovania bude mať pravdepodobne osoba, ktorá prekonala ochorenie COVID-19 a má o jeho prekonaní doklad nie starší ako tri mesiace. (Výnimky bude riešiť vyhláška hygienika.)

            Vstup do budovy školy bude žiakom umožnený od 7:30 hodiny a vyučovanie bude prebiehať podľa rozvrhu, o ktorom budú rodičov informovať triedni učitelia (žiak je povinný počas činnosti v škole nosiť ochranné rúško a zároveň mať k dispozícii náhradné). Pri vstupe do školy bude prebiehať ranný filter (dezinfekcia rúk a meranie teploty).

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak:

            • škola eviduje neprítomnosť žiaka ako ospravedlnenú absenciu,
            • zákonný zástupca žiaka je povinný zabezpečiť kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa prostredníctvom školského Edupage. Ak tak neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,
            • ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 2, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,
            • zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            S úctou vedenie školy.

            vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_1.stupen_a_MS.docx


          • Otvorenie MŠ a ZŠ pre žiakov prvého stupňa od 8.2.2021

          • Vážení rodičia, vláda rozhodla o postupnom otváraní škôl a tak od 8.2.2021 môžu nastúpiť deti do Materskej školy a žiaci prvého stupňa do Základnej školy na prezenčné vzdelávanie, za splnenia istých podmienok. Podmienkou nástupu je pretestovanie aspoň jedného zákonného zástupcu žiaka/dieťaťa a podpísanie čestného prehlásenia rodiča o negatívnom teste. (bude k dispozícii, keď ho zverejní ministerstvo)

            Verím, že je v záujme každého rodiča, aby sa jeho dieťa vzdelávalo v normálnych podmienkach školy spolu so svojimi spolužiakmi a preto sa dajú otestovať. Otestovať sa môžu v priestoroch druhého stupňa ZŠ v sobotu 6.2.2021 v čase od 8:00 do 20:00. V prevádzke bude obecná MOMka a rezervácia na testovanie by mala byť prístupná aj cez systém Bookio, tak ako to bolo pri celoplošnom testovaní.

            Informácie budeme priebežne aktualizovať!

          • Prevádzka školy od 1.2.2021, výpisy vysvedčení.

          • Vážení rodičia,

            aj v nasledujúcom týždni od 1.2.2021 bude prevádzka školy pokračovať tak ako doteraz. To znamená do školy a škôlky chodia iba žiaci rodičov z kritickej infraštruktúry, ako aj žiaci, ktorých rodičia nemôžu pracovať z domu (musia mať potvrdenie od zamestnávateľa).

            Dnes je posledný deň v prvom polroku a teda aj deň kedy žiaci dostávajú výpisy vysvedčenia za prvý polrok. Žiaci sú na dištančnej forme vzdelávania, preto výpisy škola pošle rodičom a žiakom cez Edupage, kde si ho môžete pozrieť, stiahnuť a vytlačiť. Rodičia, ktorí nepoužívajú Edupage výpisy dostanú až keď žiaci nastúpia do školy. Preto odporúčame, aby ste si Edupage nainštalovali.