• Jeseň, pani bohatá

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jeseň, pani bohatá.

            ZŠ už 17. rok pokračuje v prezentácii tvorivosti a zručnsti rodočov, (pra-) starých rodičov a ich detí pod názvom JESEŇ, PANI BOHATÁ. Účastníci 26.10.2023 vytvorili z rôznych druhov ovocia, zeleniny a iného prírodného materiálu nádherné predmety na tému ROZPRÁVKA O MEDOVNÍKOVEJ CHALÚPKE. Potešili nás Jankovia, Marienky, ježibaby ale i rozkošné domčeky. Žiaci ŠKD odprezentovali veľmi milý a dojímavý kultúrny program venovaný našim hosťom. Nimi boli najmä ich starí či prastarí rodičia. I takto sme si pripomenuli ich jesenný sviatok. 

          • test pohybových predpokladov 1. a 3. roč

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album test pohybových predpokladov 1. a 3. roč.

            Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Túto službu rodičom štát poskytuje bezplatne.

            • Pre športový výkon v dospelosti v akomkoľvek športe ako aj pre správny (zdravý) vývoj dieťaťa je rozhodujúca všestranná pohybová príprava v detskom veku a pravidelnosť pohybu.
            • Športovec sa dokáže výraznejšie uplatniť v disciplínach, v ktorých môže uplatniť vrodené predpoklady. Schopnosť uplatniť sa na základe vrodených predpokladov prináša lepšie výsledky a zároveň zvyšuje motiváciu dieťaťa.
            • Na ten „správny“ šport môže dieťa naraziť až v neskoršom veku. 
            • Testy nie je vhodné nacvičovať za účelom dosiahnutia lepších výsledkov, pretože výstupná informácia (certifikát) sa nezískava na základe výkonu, ale na základe vzájomného vzťahu a prepočtu výsledkov jednotlivých disciplín špecializovanej testovacej batérie. 
            • Osvedčenie, ktoré dieťa dostane, hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...)
          • Burza stredných škôl

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Burza stredných škôl.

            Banskobystrický samosprávny kraj prostredníctvom Regionálneho centra kariéry BB organizoval v utorok 24.10.2023 v Športovej hale na Štiavničkách burzu stredných škôl okresu banská Bystrica, ktorej sme sa s ôsmakmi a deviatakmi zúčastnili.  

            Cieľom podujatia bolo prezentovať 17 prihlásených stredných škôl. Žiaci sa mali možnosť dozvedieť viac o ich učebných, študijných odboroch, ďalších možnostiach štúdia na strednej škole, podmienkach prijatia, priebehu prijímacích skúšok ako aj o následnom uplatnení.

            Dúfame, že táto burza pomohla aj naším žiakom pri ich voľbe strednej školy...

          • Svet okolo nás: "Tanzánia"

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Svet okolo nás: "Tanzánia".

            Vo štvrtok 19.10.2023 sme navštívili so žiakmi 2.stupňa Aulu OA v Banskej Bystrici. Už deviaty rok sme sa zúčastnili vzdelávacieho projektu: Svet okolo nás. Tento školský rok nás program zaviedol do jedného z najpriateľskejších a zároveň najkrajších štátov Afriky. Do Tanzánie. V jednej hodine sme mali možnosť atraktívnou formou kinoprojekcie precestovať celú krajinu, od snehobielych pláží ostrova Zanzibar, cez trávnatú savanu Serengeti až po hlboké temne modré vody jazera Tanganika. Mali sme možnosť spoznať nádhernú divokú prírodu plnú divokých zvierat, pohnutú otrokársku históriu a pestré zvyky pôvodných kmeňov i bežných ľudí.

            Už teraz sa tešíme na budúcoročnú Indonéziu.....

          • Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča.

            Číslo 13 sprevádzalo najlepších recitátorov z celého Slovenska, ktorí sa v piatok 13.októbra 2023 predstavili v 13.ročníku celoslovenského kola súťaže v prednese poézie Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča. Odbornej porote pod vedením riaditeľa Divadla Andreja Bagara v Nitre, pána Juraja Dóczyho, sa v štyroch kategóriách predstavilo množstvo kvalitných recitátorov a my sme veľmi hrdí, že aj žiačky našej školy mohli byť súčasťou tejto súťaže.

            V kategórii mladších žiakov nás reprezentovala Zuzanka Lattová, ktorá sa umiestnila na 2.mieste a v kategórii starších žiakov nás reprezentovala Terezka Fábová.

          • Európsky deň jazykov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov.

            Dňa 26.9.2023, pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, žiaci druhého stupňa súťažili v anglickom hláskovaní.

            V kategórii 5. a 6. ročník sa umiestnili na prvých troch miestach nasledovní žiaci:

            1. miesto: Lucka Dudoková (6.A),

            2. miesto: Samko Slamka (6.A),

            3. miesto: Maťka Vančová (5.A).

            V kategórii 7. – 9. ročník:

            1. miesto: Ninka Lukáčová (7.A),

            2. miesto: Rebeka Hrašnová (8.A), Peťka Kľačková (9.A), Samko Brzuľa (7.A),

            3. miesto: Kristínka Lukáčová (8.A).

            Ďakujeme všetkých žiakom, ktorí sa hry zúčastnili a víťazom blahoželáme.

          • Biela pastelka

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biela pastelka.

            Už tretí rok naša škola pomáha písať príbeh BIELEJ PASTELKY. Projekt, zameraný na pomoc nevidiacim a slabozrakým ľuďom, vďaka našim finančným príspevkom, bezplatne pomáha ľuďom so zrakovým postihnutím a to: výučbou čítania a písania Brailovho písma, nácvikom pohybu s bielou palicou, nácvikom sebaobslužných činností, špecializovaným sociálnym poradenstvom...Prispieť do zbierky Biela pastelka môžete VŽDY v PIATOK dobrovoľným finančným príspevkom do stacionárnej pokladničky na škole, a to až do 8.decembra 2023, alebo zaslaním SMS v hodnote 2 eurá na číslo 820. Vopred ďakujeme všetkým, ktorí sa rozhodnú podporiť nevidiacich a slabozrakých v ich úsilí o samostatný a plnohodnotný život. Veď, LEN SI TO PREDSTAV, aké to je, veci si len predstavovať...