• Divadelné predstavenie žiakov ZŠ Hrochoť

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadelné predstavenie žiakov ZŠ Hrochoť.

            V duchu prichádzajúcich Vianoc sa pod režisérskou taktovkou Kataríny Chlebovcovej uskutočnilo na 1.stupni zaujímavé divadelné predstavenie "Snehulienka alebo ako to bolo naozaj". Mladí herci zaujímavo stvárnili rôzne rozprávkové postavy a zožali potlesk. Zaujali aj kreatívne kostýmy a kulisy doplneé veselými pesničkami.

          • Olympiáda z ANJ

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda z ANJ.

            Dňa 24. novembra 2023 sa uskutočnilo na druhom stupni školské kolo Olympiády z anglického jazyka. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách, pričom olympiáda bola zameraná na slovnú zásobu, gramatiku, čítanie s porozumením, posluch a ústny prejav. Vyhodnotenie: Kategória 1A: 1. miesto – N. Lukáčová (7.A), 2. miesto – P. Knop (7.A), 3. miesto – A. Škamla (7.A). Kategória 1B: 1. miesto – A. Daniš (8.A), 2. miesto – R. Hrašnová (8.A), 3. miesto – N. Škamlová (9.A). Víťazom blahoželáme a držíme palce na okresnom kole súťaže.

          • iBobor 2023

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album iBobor 2023.

            V októbri si naši žiaci preverili svoje logické myslenie v informatickej súťaži iBobor. Úspešnými riešiteľmi boli nasledovní žiaci: Kategória Drobec (3.A): Marianna Mrázová, Maxim Matej Mazúch, Zuzana Lattová, Maxim Marek Brzuľa, Kategória Bobrík (5.A): Ema Pepichová, Martina Vančová, Miroslav Selecký, Zuzana Glowiaková, Natália Micháliková, Marek Mazúch, Alex Majer, Kategória Benjamín (7.A): Peter Knop, Samuel Ondrej Brzuľa, Kategória Kadet (8.A): Alfréd Daniš, (9.A): Tamara Fábová, Alžbeta Galvánková, Petra Kľačková.

          • Biela pastelka - vyhodnotenie

          • Mikulášom sme ukončili zbierku Bielej pastelky, ktorou sa už tretí rok snažíme pomáhať ľuďom so zrakovým postihnutím. V tomto roku prispejeme finančnou čiastkou 86 eur 36 centov na účet Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Na malý počet žiakov našej školy je aj táto suma veľmi pekný výsledok a štedrý obnos, za ktorý všetkým darcom zo srdca ĎAKUJEME.

          • Okresná súťaž v basketbale žiačok 5.-9.ročníka ZŠ

          • Dňa 14.12.2023 sa naše žiačky zúčastnili basketbalovej súťaže v Banskej Bystrici. V priestoroch telocvične ZŠ Pieninská súperilo 5  škôl okresu BB. Odohralo sa spolu 10 zápasov. Keďže boli tímy veľmi vyrovnané, pri vyhodnocovaní rozhodovalo vzájomné skóre získaných bodov. Hrochotské družstvo v zložení: Tamara Fábová(9.A), Vanesa Majerová(9.A), Alžbeta Galvánková(9.A), Petra Kľačková(9.A), Dominika Považancová(9.A), Tereza Fábová(6.A) a Lucia Dudoková(6.A), si vybojovalo zaslúžené, veľmi pekné 2.miesto. 

                                                                                                                            Blahoželáme!!!

          • Mikulášska Biela pastelka

          • Haló, haló! Dáva sa na známosť, že Biela pastelka sa pre tento rok končí!!! Zajtra, 6.decembra, máme možnosť byť aj my pre niekoho Mikulášom. Konkrétne pre ľudí so zrakovým postihnutím. Svojím malým príspevkom môžeme veľmi zvýšiť kvalitu ich života. ĎAKUJEME, že sa o to pokúsite spolu s nami. ĎAKUJEME aj všetkým doterajším darcom. O výške nášho spoločného finančného daru Vás budeme čoskoro informovať. 

          • Oznam pre rodičov - poplatky

          • Vážení rodičia, 

            žiadame Vás o úhradu všetkých poplatkov za školský klub detí, materskú školu a školskú jedáleň v termíne najneskôr do 10.12.2023.

            Poplatky je možné uhradiť v hotovosti alebo na účet:

            ŠKD,MŠ: SK03 5600 0000 001237278005

            ŠJ: SK51 5600 0000 0012 3727 5007

          • Piatková Biela pastelka

          • Aj zajtra máme možnosť prispieť na Bielu pastelku a pomôcť nevidiacim a slabozrakým ľuďom na Slovensku...Všetkým darcom vopred ďakujeme!

          • Lampiónový sprievod

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Lampiónový sprievod.

            „V lampiónoch nám horia sviečky, v srdciach sme zapálení. Na nebi žiaria hviezdy, tu na zemi svietime my.“ Slovami tejto piesne sa deti našej základnej školy prihovorili všetkým prítomným na 2. ročníku Martinského lampiónového sprievodu. Nielen citlivá melódia piesne, ale aj hĺbka slov, oslovila ľudí a vliala šťastie, radosť do ich sŕdc. Nespočetné množstvo drobných svetielok lampiónov umocnili neobyčajnosť tejto chvíle. V duchu vniesť viac pokoja a lásky medzi ľudí, sa sprievod vydal do ulíc. Obcou sa niesol spev detí a vrava nadšených ľudí. K dobrej pohode prispelo i malé občerstvenie na záver sprievodu, za ktoré ďakujeme šikovným mamičkám klubových detí. Aj keď svetielka potešili oči a rozniesli posolstvo medzi ľudí nezabúdajme: „Nech nič nezatieni svetlo, ktoré žiari zvnútra.“ (Maya Angelou)

          • OK v streľbe zo vzduchovky žiakov ZŠ

          • Dňa 16.11.2023 sa v základnej škole na sídlisku Brezno - Mazorníkovo, konalo okresné kolo v streľbe zo vzduchovky žiakov základných škôl okresu Banská Bystrica a Brezno. Súťažili medzi sebou družstvá, ale aj jednotlivci. Podarilo sa nám získať tieto umiestnenia:

            družstvá st. žiaci: 1. miesto – Tomáš Majer 8.A, Petra Kľačková 9.A, Diana Škamlová 7.A

            Jednotlivci:

            1.miestoml. žiačky – Tereza Fábová 6.A, 2.miestoml.žiačky – Lucia Dudoková 6.A

            2.miesto – st. žiačky – Petra Kľačková 9.A, 3.miesto – st.žiačky – Diana Škamlová 7.A

            3.miesto – st. žiaci – Tomáš Majer 8.A

                                                                                                                            Gratulujeme a tešíme sa z úspechu!

          • Hovorme o jedle

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hovorme o jedle.

            Týždeň od 16. do 20. októbra 2023 patril opäť aktivitám, ktoré boli zamerané na tému jedla, ako napríklad chlieb, pečivo, ovocie, zelenina, mlieko a mliečne výrobky, mäso a mäsové výrobky, tuky, cukry, soľ. Ako každý rok, aj teraz sme skúsili šťastie vo výtvarnej súťaži Chutné maľovanie a zapojili sme sa znovu aj do literárnej súťaže Záleží na tom, čo viem o potravinách. Súčasťou tohto týždňa bola aj vyhlásená súťaž o najmenšiu a najväčšiu fazuľku.

          • Šarkaniáda

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Šarkaniáda.

            Aká by to bola jeseň bez šarkanov? Žiaci druhého stupňa sa preto stretli 2. novembra 2023 v popoludňajších hodinách na každoročnej akcii s názvom Šarkaniáda. Súťažilo sa v dvoch kategóriách: Šarkan v kroji a Šarkan ročných období. V dvojiciach, prípadne trojiciach zhotovovali šarkany, ktoré teraz zdobia chodby našej školy. Na záver akcie žiakov čakalo malé občerstvenie.

            Ocenení žiaci:

            Šarkan v kroji:

            1. miesto: M. Vančová (5.A), Z. Lattová (3.A).

            Šarkan ročných období:

            1. miesto: S. Brzuľa (7.A), Ľ. Ďurečka (7.A), Z. Glowiaková (5.A), N. Micháliková (5.A), M. Mazúch (5.A).

            2. miesto: L. Dudoková (6.A).

            3. miesto: A. Zátrochová (8.A), L. A. Berešová (8.A), V. Berkyová (8.A), K. Lukáčová (8.A), E. Polončíková (8.A) 4. miesto: S. Slávová (7.A), K. Chlebovcová (9.A), N. Tragorová (9.A)

          • Rómske divadelné predstavenie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Rómske divadelné predstavenie.

            V piatok 3.11. k nám zavítalo Rómske divadlo z Budmeríc v spolupráci so Stredoslovenským osvetovým strediskom. Divadelné predstavenie Rytier Bajaja mali možnosť zhliadnuť naši mladší žiaci priamo v priestoroch telocvične, kde zaujímavé kulisy a hudobný doprovod vytvorili nachvíľu malú rozprávkovú scenériu. Predstavenie, v podaní len jednej bábkoherečky, vtiahlo do deja aj niektorých našich malých odvážlivcov, ktorí si mali možnosť zahrať rytierov, princezné, či armádu vojakov. A tak nečudo, že v závere zaznel búrlivý potlesk a veľké poďakovanie všetkým organizátorom a naše prianie, aby takýchto aktivít bolo pre našich žiakov ešte viac.

          • Piatková Biela pastelka

          •  

            ​​​​​​​

            Aj tento piatok zavítajú do tried naši "pastelkáči", aj tento piatok máme možnosť pomôcť nevidiacim a slabozrakým kamarátom...

          • Zber šípok s Lesmi SR

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Zber šípok s Lesmi SR.

            Každoročne sa zapájame do zberu šípok s Lesmi SR, a preto ani tento rok nebol výnimkou. V posledných upršaných týždňoch sme využili pekné počasie a s deťmi z ŠKD a zdravotníckeho krúžku sme sa vydali za darmi jesennej prírody. Aj keď nádielka šípok je tohto roku bohatá, kvôli našej bezpečnosti sme využili na zber len blízke okolie obce. Náš príspevok preto nebude veľký, ale o to vzácnejší a nepochybne dôkazom toho, že žiaci našej školy sa vedia vždy zapojiť, pomáhať a prispieť k dobrej veci.

          • Jeseň, pani bohatá

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Jeseň, pani bohatá.

            ZŠ už 17. rok pokračuje v prezentácii tvorivosti a zručnsti rodočov, (pra-) starých rodičov a ich detí pod názvom JESEŇ, PANI BOHATÁ. Účastníci 26.10.2023 vytvorili z rôznych druhov ovocia, zeleniny a iného prírodného materiálu nádherné predmety na tému ROZPRÁVKA O MEDOVNÍKOVEJ CHALÚPKE. Potešili nás Jankovia, Marienky, ježibaby ale i rozkošné domčeky. Žiaci ŠKD odprezentovali veľmi milý a dojímavý kultúrny program venovaný našim hosťom. Nimi boli najmä ich starí či prastarí rodičia. I takto sme si pripomenuli ich jesenný sviatok. 

          • test pohybových predpokladov 1. a 3. roč

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album test pohybových predpokladov 1. a 3. roč.

            Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Túto službu rodičom štát poskytuje bezplatne.

            • Pre športový výkon v dospelosti v akomkoľvek športe ako aj pre správny (zdravý) vývoj dieťaťa je rozhodujúca všestranná pohybová príprava v detskom veku a pravidelnosť pohybu.
            • Športovec sa dokáže výraznejšie uplatniť v disciplínach, v ktorých môže uplatniť vrodené predpoklady. Schopnosť uplatniť sa na základe vrodených predpokladov prináša lepšie výsledky a zároveň zvyšuje motiváciu dieťaťa.
            • Na ten „správny“ šport môže dieťa naraziť až v neskoršom veku. 
            • Testy nie je vhodné nacvičovať za účelom dosiahnutia lepších výsledkov, pretože výstupná informácia (certifikát) sa nezískava na základe výkonu, ale na základe vzájomného vzťahu a prepočtu výsledkov jednotlivých disciplín špecializovanej testovacej batérie. 
            • Osvedčenie, ktoré dieťa dostane, hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné, ...)