• Dovidenia, deviataci!

          • To, že deviataci trávia posledné dni na našej základnej škole, si začali uvedomovať už v stredu 22. júna, kedy prebehla oficiálna rozlúčka s učiteľmi na Obecnom úrade v Hrochoti a následné posedenie s učiteľmi a rodičmi na druhom stupni. Dnes 30. júna dostali deviataci svoje posledné vysvedčenie zo základnej školy, za potlesku svojich spolužiakov prešli naposledy dole schodmi zo svojej triedy, zvečnili svoje meno v kronike, čím si odzvonili svoje posledné sekundy na základnej škole. Na začiatku úsmev a očakávanie, na konci slzy a objatia. Šestnásť deviatakov sa dnes rozlúčilo s deviatimi rokmi spomienok spoza lavíc, počas vyučovania a prestávok. Nech sa Vám darí na strednej škole i mimo nej.

          • Školská olympiáda

          •  V stredu 29. júna sa žiaci prvého až ôsmeho ročníka stali kvalifikovanými olympijskými športovcami, ktorí si pod hrochotskými piatimi kruhmi zasúťažili v šiestich disciplínach: zostava s tyčou, skok z miesta, ľah sed, člnkový beh, rýchly beh na 50 m a medicimbal curling. Súťažiaci boli hodnotení v štyroch kategóriách (1. a 2. roč., 3. a 4. roč., 5. a 6. roč., 7. a 8. roč.) a podľa pohlavia. Spolu bolo teda ocenených 24 žiakov. Z prvého stupňa dosiahli najvyšší počet bodov: (1) Zuzana Glowiaková, (2) Tereza Fábová a (3) Sofia Smädová. Z druhého stupňa sa suverénne najzdatnejšími športovcami stali žiaci ôsmeho ročníka: (1) Matej Luka, (2) Lívia Selecká a (3) Matúš Mazúch. Veľká vďaka patrí organizátorom, ktorí pripravili toto podujatie, deviatakom, ktorí počas olympiády pomáhali rozhodcom pri jednotlivých disciplínach, a výpočtovému stredisku, ktoré výsledky zhodnotilo a zverejnilo objektívne a promptne.

          • História pod lipou

          • Hoci sa posledné dni pred koncom školského roka žiaci už nevenujú vyučovaniu, predsa len sa v pondelok 27. júna našiel medzi odovzdávaním starých a prijímaním nových učebníc čas na vzdelávanie, a to vďaka divadelnému predstaveniu Cesta slovenskou históriou, ktorú pre žiakov prvého a druhého stupňa pripravila šermiarsko-divadelná skupina Via Historica. Páni herci poučili žiakov zábavným spôsobom o historických udalostiach vo Viedni z roku 1683, o Rákocim, Jánošíkovi, Márii Terézii, francúzskej revolúcii a Štúrovcoch. Žiaci sediaci pod lipou ocenili potleskom nielen profesionálnych hercov, ale aj svojich niektorých spolužiakov, ktorí sa do predstavenia mohli zapojiť tiež.

          • Pomôcky - Skvelko - pre školský rok 2022/23

          • Milí rodičia!

            Naša škola dlhoročne spolupracujeme s firmou Daffer, ktorá nám ponúka školské potreby pre jednotlivé ročníky ZŠ. Každý triedny učiteľ vytvoril základnú sadu pomôcok potrebných v danom ročníku. Vy si však sadu môžete doplniť aj o iné pomôcky podľa vášho uváženia.

            Na hlavnej stránke je pre vás vytvorený, hore na modrej lište, odkaz „Pomôcky pre školský rok 2022/2023“. Po rozkliknutí sa vám ukáže žltý obrázok s názvom SKVELKO. Cez tento obrázok sa pripojíte na stránku firmy Daffer a vyberiete si pomôcky pre vaše dieťa. Je to pohodlný a rýchly spôsob nákupu. Nákupom online pomôžete aj našej škole.

            Ďakujeme!                                                                                   Vedenie ZŠ

          • Školský výlet

          • Koniec školského roka je spätý nielen s odovzdávaním vysvedčení, ale aj so školským výletom, ktorý žiaci druhého stupňa absolvovali dňa 24.6.2022. Cieľom našej cesty bol kaštieľ Betliar, ktorý nás očaril svojím interiérom, ako aj priľahlým parkom. Navštívili sme aj Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, v ktorej sme mali možnosť obdivovať nádhernú aragonitovú výzdobu. Našimi celodennými sprievodcami boli horúce slniečko a dobrá nálada.

          • Didaktické hry a účelové cvičenie

          • Dňa 23.6.2022 sa uskutočnila praktická časť didaktických hier na prvom stupni a účelového cvičenia na druhom stupni. Po úvodnom nástupe na školskom dvore, kde boli žiaci poučení o BOZP, sme sa presunuli na ihrisko, pričom sme si zopakovali dopravné predpisy. Na ihrisku žiaci prvého stupňa plnili rôzne úlohy, ktorými si upevňovali vedomosti v praktickej časti didaktických hier. Žiaci druhého stupňa si precvičili a prakticky overili vedomosti a zručnosti z nasledovných oblastí: zdravotnícka príprava, pohyb a pobyt v prírode, riešenie mimoriadnych situácií, ako aj pri športovej disciplíne, a to formou súťaží. Ukončenie a vyhodnotenie praktickej časti didaktických hier a účelového cvičenia sa uskutočnili opäť na školskom dvore.

          • Ľupčiansky čitárik 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Ľupčiansky čitárik 2022.

            Začiatkom júna sa naši žiaci 1. stupňa tradične zúčastnili oblastnej súťaže v ZŠ Sama Cambela v Slovenskej Ľupči. Merali si sily s rovesníkmi v čitateľskej gramotnosti a technike čítania. Nik z nich neodišiel bež ocenenia. Okrem diplomu a hodnotnej knižky im dobre padla aj sladká chladivá odmena.Tereza Fábová (4A) sa umiestnila na 2. mieste. Chlapci, Miroslav Selecký (3A) a Jakub Škamla (2A), získali 3. miesto. Gratulujeme.

          • Sládkovičova lipa 2022

          • V stredu 25. mája zorganizovala naša škola už jedenásty ročník recitačnej súťaže Sládkovičova lipa pre žiakov základných škôl v banskobystrickom okrese. V kategórii poézia sa trojčlennej porote (doc. RNDr. Katarína Čižmárová, CSc., Mgr. Marcel Páleš, Mgr. Martina Pomikalová) predstavilo 22 žiakov a v kategórii próza (Ing. Ľudmila Veverková, Mgr. Mária Janovčíková, Mgr. Ivana Medveďová) sa trojčlennej porote predstavilo 13 žiakov. Víťazom jednotlivých kategórií gratulujeme, ale špeciálne víťazom v kategóriách poézie, keďže títo sa ešte predstavia na celoslovenskej recitačnej súťaži Návraty poézie o cenu Andreja Sládkoviča. Celkovým víťazom Sládkovičovej lipy sa stal Peter Polóny, a to vďaka recitácii prózy Prečo kohút naháňa sliepky od Jozefa Mokoša. Okrem diplomu a vecných cien si tak domov odniesol aj knihu Rozprávka písaná pod hviezdami, ktorú mu venoval člen poroty - rozhlasový redaktor, básnik a prozaik - Marcel Páleš.

            Z jedenástich recitátorov prihlásených z našej školy sa na niektorom z miest v jednotlivých kategóriách umiestnilo až desať z nich, čo svedčí o ich vysokých recitačných kvalitách. Veľká vďaka preto patrí pani učiteľkám, ktoré so svojimi žiakmi rozvíjali ich talent a trénovali prednes, ale aj rodičom, ktorí doma trpezlivo počúvali a skúšali svoje deti. Malým aj väčším recitátorom nechýbala odvaha, nadšenie, očakávanie a sem-tam aj tréma. Tá sa snáď už budúci rok z prežívania detí vytratí vďaka radám Marcela Páleša, ktorý všetkým recitátorom poskytol krátku úvahu: „Čo sa stane, ak zabudnem text, pomýlim sa, niekto sa zasmeje? V konečnom dôsledku... nič. Preto sa ani takýchto situácií netreba báť."

            A o tom, že si prednesovú súťaž našej malebnej podpolianskej dediny všimlo aj širšie Slovensko, sa dočítate po otvorení tohto odkazu: https://slovenka.zenskyweb.sk/clanok/52503-sladkovicova-lipa-pozna-svojich-vitazov

             

            POÉZIA

            1. kategória: 1. miesto - Zuzana Lattová, 2. miesto - Aneta Procházková, 3. miesto - Lea Kmeťová

            2. kategória: 1. miesto - Tereza Fábová, 2. miesto - Sofia Smädová, 3. miesto - Zuzana Glowiaková

            3. kategória: 1. miesto - Max Hudec, 2. miesto - Timea Dorotovičová, 3. miesto - Kristína Lukáčová, cena predsedkyne poroty - Viktória Berkyová

            4. kategória: 1. miesto - Tamara Fábová, 2. miesto - Amélia Ondrišová, 3. miesto sa porota rozhodla neudeliť

            PRÓZA

            1. kategória: 1. miesto - Anna Opravilová

            2. kategória: 1. miesto - Peter Polóny, 2. miesto - Martina Vančová, 3. miesto - Lucia Dudoková

            3. kategória: 1. miesto - Zoja Hrušecká, 2. miesto - Peter Sámel

            4. kategória: 1. miesto - Rebeka Remšíková, 2. miesto - Lucia Mačuhová, 3. miesto - Vanesa Majerová

             

             

          • Banskobystrické pierko 2022

          • V štvrtok 9. júna 2022 sa v pobočke Verejnej knižnice Mikuláša Kováča na Fončorde uskutočnilo slávnostné vyhodnotenie 5. ročníka okresnej autorskej literárnej súťaže žiakov základných škôl a základných umeleckých škôl v tvorivom písaní poézie a prózy s názvom Banskobystrické pierko.

            Odborná porota, ktorú tvorili členovia Spolku slovenských spisovateľov Zuzana Kuglerová a Miroslav Kapusta a projektová manažérka VKMK Soňa Šóky, rozhodla o tom, že z deviatich súťažných prác zaslanými žiakmi druhého stupňa našej školy v kategórii próza ocenila tretím miestom Kristínu Lukáčovú, žiačku 6.A, za poviedku Olistená veda. Všetky čestné uznania v kategórii próza si odniesli taktiež žiačky našej školy - Alžbeta Galvánková (7.A), Petra Kľačková (7.A) a Daniela Nôžková (8.A). Okrem toho bola naša škola vďaka počtu zaslaných prác ocenená ako druhá najaktívnejšia zapojená škola. Umiestneným dievčatám gratulujeme!

          • Návšteva dopravného ihriska

          • Medzinárodný deň detí sme na 1. stupni oslávili trochu nezvyčajne, spojili sme príjemné s užitočným a navštívili sme dopravné ihrisko v Žiari nad Hronom. Ako to už býva zvykom, žiaci si zopakovali dopravné predpisy v teoretickej časti v učebni a potom si ich mohli prakticky odskúšať ako chodci, vodiči kolobežiek, či cyklisti na cestách a križovatkách dopravného ihriska. Prísnemu oka inštruktora neunikli ani dopravné priestupky, za ktoré  si vinníci vyplatili pokuty odovzdaním bicykla alebo kolobežky. Ale počasie nám prialo, slniečko svietilo a tak sme si to kolbežkovanie a bicyklovanie podľa pravidiel cestnej premávky užli naplno.